ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 11χρονο κορίτσι του 5ου αι. π. Χ. εμπνέει επιστήμονες αλλά και καλλιτέχνες

«Πέντε χρόνια με τη Μύρτιδα», στο Μουσείο της Ακρόπολης

Την Τετάρτη 13 Μαΐου, στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιείται ημερίδα με τίτλο «5 χρόνια με τη Μύρτιδα» στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες που θα μιλήσουν για τη «Μορφή, ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα».

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι που το έλεγαν… Δεν θα μάθουμε ποτέ το πραγματικό του όνομα, ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι έζησε στην Αθήνα τον 5ο αι. π. Χ. και πως ήταν μόλις 11 χρονών όταν πέθανε από τυφοειδή πυρετό, που έχει συνδεθεί με τον λοιμό της Αθήνας. Τον λοιμό που, με μια μικρή περίοδο ύφεσης, ξέσπασε μεταξύ 430 και 427 π. Χ. αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό της πόλης. Όπως έχει υπολογιστεί, περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας χάθηκε από την επιδημία, μεταξύ αυτών και ο Περικλής.

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, το 11χρονο κορίτσι όχι μόνο απέκτησε το όνομα Μύρτιδα, αλλά το πρόσωπό της έγινε γνωστό παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς η μορφή της αναπλάστηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επιστημονικών ερευνών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα εύρημα τράβηξε την προσοχή του καθηγητή: Το παιδικό κρανίο που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό κατά τις ανασκαφές, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας. Το γεγονός ότι το κρανίο διατηρούσε όχι μόνο τη μόνιμη οδοντοφυΐα, αλλά και μέρος της νεογιλής -κάτι που χαρακτηρίζει την ηλικία του παιδιού, έδωσε την ιδέα για την ανάπλαση του προσώπου, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Γιώργο Παναγιάρη, Μανόλη Τσιλιβάκο, Παναγιώτη Τούλα, Αριστομένη Αντωνιάδη, Μανόλη Μαραβελάκη, Φίλιππο Συνοδινό και Oscar Nilsson.

Το ταξίδι της Μύρτιδας ξεκίνησε στις 22 Μαΐου 2006, όταν ανακοινώθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ερευνητική εργασία σχετικά με την εξέταση του DNA από τον αρχαίο πολφό που ενοχοποιούσε ως πιθανή αιτία του λοιμού της Αθήνας τον τυφοειδή πυρετό. Έκτοτε η Μύρτιδα, εκτός από επιστημονικό επίτευγμα, ανακηρύχτηκε το 2010 από τον ΟΗΕ σε «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» συμμετέχοντας στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια» και ταξιδεύει συνεχώς, εντός και εκτός συνόρων.

Τελευταίος σταθμός της θα είναι το Μουσείο Ακρόπολης, όπου την Τετάρτη 13 Μαΐου, από τις 10:00 ως τις 20:00, θα διεξαχθεί η ημερίδα «5 χρόνια με τη Μύρτιδα», με διακεκριμένους επιστήμονες να μιλούν για τη «Μορφή, ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα», όπως τιτλοφορείται η θεματολογία της.

Επιπλέον, ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός θα πλαισιώνει την ημερίδα: Η έκθεση «Η Πινακοθήκη της Μύρτιδος», ένα συλλογικό εικαστικό σχόλιο που εγκαινιάζεται δύο μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30, στο Μέγαρο Μουσικής. Εξήντα περίπου καλλιτέχνες δημιουργούν, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα έργα τους για την ενίσχυση της έρευνας σε αρχαίο σκελετικό υλικό. Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες Όλγα-Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Φανή Αϊναντζή, Βασίλης Αποστόλου, Νίνα Ασπέτα - Zωγραφίνα, Κατερίνα Βάγια, Στέλλα Βαμβακάρη, Γιώργος Γεωργακόπουλος, 'Αννα Γρηγορά, Μάνος Γρηγοριάδης, Ερμιόνη Δελή, Αριστοτέλης Δημητρίου, Ελένη Δραγάτη-Τζουγανάτου, Μαρίνα Καλοπαστά, Ανδρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλάς, Κατερίνα Κασσίνα, Απόστολος Κούστας, Μιχάλης Μαδένης, Πένη Μαναβή, Όλγα Μαράκου, Kατερίνα Mαρούδα, Ιβάν Μαστερόπουλος, Γιάννης Μητράκας, Νικολέτα Μοτζούκη, Ειρήνη Μπαδόλα, Δημήτρης Μυταράς, Χάρης Ξένος, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Ιωάννης Σερέτης, Ευανθία Σούτογλου, Αθανάσιος Σπηλιόπουλος, Κώστας Ι. Σπυριούνης, Μελίνα Σταυρίδου, Γιάννης Σταύρου, Γεράσιμος Στέρης, Βασιλική Συμεωνίδη, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Λίνα Τσίλαγα, Ιωάννα Φραγκούλη, Νίκος Φώρτομας, Lisette Tardy.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.