ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς την παρουσία Μέρκελ-Ολάντ

Εκδηλώσεις στο Βέλγιο για τα 200 χρόνια από τη μάχη του Βατερλό

Διακόσια χρόνια μετά τη μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και το φρικτό μακελειό στο πεδίο της μάχης, οι Ευρωπαίοι ξανασυναντήθηκαν στο Βατερλό, κοντά στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά όμως για να διατρανώσουν την ενότητά τους, παρά την απουσία των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Βατερλό, η παραφροσύνη και το μεγαλείο. Η φρίκη και η μεγαλοφυία. Η τραγωδία και κατόπιν η ελπίδα», δήλωσε κατά την επίσημη τελετή ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

«Στην πραγματικότητα, αντί για τη μάχη σήμερα θέλω να γιορτάσω τη συμφιλίωση» πρόσθεσε. «Το Βατερλώ συμβολίζει τη διαδικασία με την οποία οι εχθρικές δυνάμεις συγκρούονται με μανία και δημιουργούν ένα τραγικό σοκ. Και αυτό το σοκ, το τόσο βίαιο, αργότερα ήταν αυτό που κατέστησε δυνατή μια ευρύτερη ενότητα και μια σταθερότερη αρμονία. Αυτή η πραγματικότητα, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο», συνέχισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Η τελετή διεξήχθη στη βάση του περίφημου αγάλματος του λέοντα που έχει ανεγερθεί στο πεδίο της μάχης, την ώρα ακριβώς που πριν από 200 χρόνια ο Ναπολέοντας εξαπέλυσε την επίθεσή του εναντίον των αγγλοολλανδικών δυνάμεων υπό την ηγεσία του Δούκα του Ουέλινγκτον.

Τη βασίλισσα Ελισάβετ εκπροσώπησε στην τελετή ο δούκας του Κεντ και εξάδελφός της Έντουαρντ ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέστη ο Επίτροπος Φρανς Τίμερμανς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκπροσωπήθηκαν από τους πρεσβευτές των χωρών τους.

«Μας επικρίνουν, όπως άκουγα το πρωί, γιατί δεν βρισκόμαστε εκεί, ο πρόεδρος και εγώ» για «να κλάψουμε γοερά για αυτό που έπαθε η χώρα μας» ειρωνεύτηκε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε μια παρέκβαση μιας ομιλίας του που ήταν αφιερωμένη στην ψηφιακή εποχή. «Ας αποφύγουμε λοιπόν το Βατερλό!» χαριτολόγησε επιστρέφοντας στις προτάσεις που εισηγείται η γαλλική κυβέρνηση για τη λειτουργία του Ίντερνετ, ως απόδειξη ότι το όνομα της κωμόπολης στα νότια των Βρυξελλών έχει γίνει συνώνυμο της ήττας της Γαλλίας.

«Η ιστορία βρίσκεται πίσω μας. Κι έπειτα, δεν ήταν μια νίκη», παραδέχτηκε ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Το Παρίσι δεν είχε εκτιμήσει καθόλου το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες το Βέλγιο αποφάσισε να κόψει ένα αναμνηστικό νόμισμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο αιώνων από την ήττα της Γαλλίας στο Βατερλό.

vaterlo in

Η μάχη του Βατερλό διεξήχθη μετά την επιστροφή του Ναπολέοντα από την εξορία του στο νησί Έλβα, την άνοιξη του 1815. Ο γαλλικός στρατός ανασυγκροτήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες και κατά την εκστρατεία του στο Βέλγιο αριθμούσε περισσότερους από 93.000 άνδρες. Στο Βατερλό, επί δέκα ώρες, οι Γάλλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις συμμαχικές δυνάμεις (βρετανικές, γερμανικές και ολλανδοβελγικές) του Ουέλινγκτον και τους Πρώσους του στρατάρχη Μπλίχερ --συνολικά περίπου 125.000 άνδρες.

Η μάχη έληξε με τη νίκη των συμμάχων και τη φυγή του Ναπολέοντα στο Παρίσι. Ο αυτοκράτορας παραιτήθηκε στις 22 Ιουνίου και πέθανε αιχμάλωτος των Άγγλων στις 5 Μαΐου 1821 στην Αγία Ελένη.

Αύριο και το Σάββατο περισσότεροι από 5.000 άνδρες με στολές εποχής, 360 άλογα και 100 κανόνια θα αναπαραστήσουν σημαντικές στιγμές της μάχης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.