ΕΛΛΑΔΑ

Στον Χρίστο Κοζυράκη το βραβείο Maurice Wilkes της ACM

Ένας ακόμη απόφοιτος της Κρήτης στους παγκόσμια κορυφαίους «νέους» αρχιτέκτονες υπολογιστών

Στον Χρίστο Κοζυράκη απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Maurice Wilkes της ACM που αποτελεί την ετήσια ανώτατη παγκόσμια τιμητική διάκριση για νέους -κατά την επιστημονική ηλικία- αρχιτέκτονες υπολογιστών, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το βραβείο δίδεται κατ' έτος, από το 1998, από τη διεθνή Ένωση για τις Υπολογιστικές Μηχανές (Association for Computing Machinery - ACM - η κύρια διεθνής επαγγελματική ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής) για εξέχουσα συνεισφορά στην Αρχιτεκτονική των Υπολογιστών που έγινε από άτομο του οποίου η επαγγελματική σταδιοδρομία που σχετίζεται με την επιστήμη των υπολογιστών (μεταπτυχιακές σπουδές ή επαγγελματική εργασία, ό,τι από τα δύο ξεκίνησε νωρίτερα) άρχισε όχι προγενέστερα από την 1η Ιανουαρίου του έτους που είναι 20 χρόνια πριν από το έτος της απονομής (http://www.sigarch.org/awards/acm-sigarch-maurice-wilkes-award/ ).

Συγκεκριμένα, φέτος το Βραβείο Maurice Wilkes απονεμήθηκε στον Χριστόφορο (Χρίστο) Κοζυράκη, για εξέχουσες συνεισφορές στις τεχνολογίες των μνημών δοσοληψιών (transactional memory). Ο κ. Κοζυράκης αποφοίτησε το 1996 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, λαμβάνοντας το πτυχίο της επιστήμης υπολογιστών, και όντας το 1995-96 υπότροφος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley απ' όπου έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα το 2002, και έκτοτε διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Stanford, στην Καλιφόρνια, όπου τώρα είναι αναπληρωτής καθηγητής.

Είναι η δεύτερη φορά στα 18 χρόνια της ιστορίας του, που το Βραβείο Maurice Wilkes απονέμεται σε Έλληνα αρχιτέκτονα υπολογιστών. Το 2010, το βραβείο αυτό είχε κερδίσει ο Ανδρέας Μόσχοβος, για θεμελιώδεις συνεισφορές στον τομέα της πρόβλεψης αλληλεξαρτήσεων μνήμης.

Το Βραβείο Maurice Wilkes απονέμεται κάθε χρόνο στη διάρκεια του Ετήσιου Διεθνούς Συμποσίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών (ISCA) της ACM. Το τεσσαρακοστό δεύτερο τέτοιο συμπόσιο διεξάγεται φέτος στο Πόρτλαν του Όρεγκον, όπου και έγινε πριν λίγες ημέρες η απονομή του βραβείου στον Χρίστο Κοζυράκη.

Η Αρχιτεκτονική είναι ο τομέας εκείνος της επιστήμης και μηχανικής των υπολογιστών που ασχολείται με την εσωτερική δομή και οργάνωση των υπολογιστών και των ψηφιακών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, όπως αυτά απαρτίζονται και κατασκευάζονται από ηλεκτρονικά υποσυστήματα και εν τέλει από ψηφιακές «λογικές πύλες». Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει παράδοση στην αρχιτεκτονική υπολογιστών, από το 1985, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που σήμερα συμμετέχει στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια ανάπτυξης της επόμενης γενιάς υπολογιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων για τα «Datacenters» του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.