ΕΛΛΑΔΑ

Για να αντιμετωπίσει την άφιξη χιλιάδων μεταναστών

Ενίσχυση της αποστολής της στην Ελλάδα προγραμματίζει η Frontex

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενισχύσει την αποστολή του στην Ελλάδα λόγω της «έκρηξης» του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα προερχόμενοι κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, ανέφερε σήμερα ο διευθυντής της, Φαμπρίς Λεζερί.

«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα διευρύνουμε την επιχείρηση Ποσειδών» στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, είπε ο Λεζερί μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ο Λεγκερί διευκρίνισε ότι η επιχείρηση της Frontex «πιθανώς θα επεκταθεί» και σε άλλα ελληνικά νησιά αν και ο κύριος όγκος των αφίξεων μεταναστών αφορά κυρίως νησιά όπως τη Μυτιλήνη και την Κω που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Θα σταλούν επίσης περισσότεροι συνοριοφύλακες γιατί «υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Λεζερί προτείνει επίσης να αυξηθούν τα οικονομικά μέσα που διατίθενται στην Ελλάδα ώστε να βελτιωθούν τα καταλύματα που φιλοξενούν μετανάστες, κυρίως στα νησιά.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρώπης και η Frontex είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την αλληλεγγύη», ανέφερε. «Η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο, κυρίως από τη Συρία» σημειώνει στο κείμενο αυτό ο Γάλλος διευθυντής της Frontex. Από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 50.000 «παράτυπες αφίξεις» μεταναστών και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες διόδους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ανθρώπους αυτούς. Κατά την ίδια περίοδο έχουν φτάσει στην Ιταλία περίπου 55.000 μετανάστες, διευκρίνισε ο Λεζερί.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης περίπου 1.800 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρώπη. Οι 800 από αυτούς χάθηκαν στο ναυάγιο ενός πλοίου τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.