ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Επιτέλους: Ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός νίκησε

Και να λοιπόν που ο καπιταλισμός νικήθηκε: Με την επιβολή capital controls όλοι «λαός και Κολωνάκι» θα έχουν πλέον το ίδιο όριο ανάληψης μετρητών και ουδείς τις επόμενες ημέρες θα ξεχωρίζει από τον άλλο… Με τα ίδια χρήματα θα πρέπει να ζει και ο χαμηλοσυνταξιούχος με τον μεροκαματιάρη, αλλά και η κυρία των Βορείων Προαστίων.. Υπό αυτή την έννοια στην Ελλάδα του 2015 ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός νίκησε: «Λούμπεν» και αριστοκράτες δεν θα διαφέρουν σε τίποτα.

Πέρα από την πλάκα, όμως, εκείνο που ήταν αναμενόμενο από την στιγμή που δεν κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές πως οι «διευκολύνσεις» προς την Ελλάδα θα δίνονται όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα) συνέβη: Κλειστές τράπεζες και επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων.

Ακόμη και αυτή την μάλλον φυσιολογική εξέλιξη, εφόσον εδώ και μήνες δεν μπόρεσαν Αθήνα και θεσμοί να βρουν μια «χρυσή τομή», ο έλληνας Πρωθυπουργός το ερμήνευσε ως ένα είδος εκφοβισμού των δανειστών προς τον ελληνικό λαό για να υποκύψει και να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα… Αλλά όχι… Δεν θα τους περάσει, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θα σταθούμε καθόλου στο ποιος έλεγε αλήθεια ή ψέματα σε αυτή την πολύμηνη διαπραγμάτευση που κατέληξε σε δημοψήφισμα και το εάν υπήρξαν «μπλόφες» και συσκότιση και από τις δύο πλευρές.

Εκείνο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.

Το ποιο είναι το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης που μέχρι σήμερα αυτό που έχει δείξει είναι η ιδιαίτερη έφεσή της στο να «φροντίζει» το Δημόσιο και να «παραμελεί» τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι το ΝΑΙ στο επικείμενο δημοψήφισμα σημαίνει αποδοχή των μέτρων που συστήνουν οι δανειστές (που εν τω μεταξύ όμως τα έχουν αποσύρει) και άρα παράταση της Μνημονιακής λογικής αλλά και παραμονή στο ευρώ, με τα όποια οφέλη μπορεί να έχει αυτή η χώρα από «πακέτα» Γιούνκερ, από ΕΣΠΑ ή από αγορά των ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αντάλλαγμα μετρητά, στοιχεία που θα πρακτικά σημαίνουν χρήμα στην αγορά.

Από την άλλη, τι; Τι σημαίνει το ΟΧΙ; Ουδείς γνωρίζει… Ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, μετά την άρνησή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους και δανειστές μας; Ουδείς γνωρίζει.

Το ότι επί σειρά ετών ελάχιστα ασχοληθήκαμε με τα λάθη τα δικά μας ή με το εάν έφταιγε το ίδιο το Μνημόνιο ή η εφαρμογή του από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις ή εντέλει είναι απαραίτητο σε μια οικονομία με διάρθρωση όπως η ελληνική σήμερα, σε συνδυασμό με την κούραση από τις διαρκείς και ανούσιες διαπραγματεύσεις έχουν «θολώσει» το μυαλό: Και με αυτό το «θολωμένο το μυαλό» θα κληθούμε να αποφασίσουμε μεταξύ ενός ΝΑΙ επί ενός σχεδίου που δεν υπάρχει καν στο τραπέζι και με το Πρόγραμμα να έχει λήξει (άρα μένεις χωρίς μια σειρά από ευρωπαϊκές ομπρέλες προστασίας, εξ ου και οι κλειστές τράπεζες) και ενός ΟΧΙ που δεν γνωρίζεις τι «κρύβει».. Άντε και καλό βόλι μάγκες..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.