ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί Δημοκρατική Αριστερά

Η ενασχόληση με την Αριστερά είναι μια δύσκολη αλλά και γοητευτική υπόθεση. Ιδιαίτερα για την δημοκρατική, μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και υπεύθυνη Αριστερά είναι ακόμα πιο δύσκολη. Μια διαρκής διαδικασία όσμωσης ιδεολογικών αναφορών, πολιτικών προτάσεων και προσωπικής δημιουργίας.

Μια περιπέτεια με πρωταρχικό πρόταγμα την ανάγκη δημοκρατικών, προοδευτικών αλλαγών στην κοινωνία και όχι την προσωπική προβολή και ανέλιξη. Και αυτή η διαδικασία δεν έχει ως αποκλειστική αφετηρία την αριθμητική δύναμη. Ας θυμηθούμε την τεράστια συμβολή της ανανεωτικής Αριστεράς την εποχή της ένταξης στον πρόδρομο της ΕΕ, την ΕΟΚ. Μόνη, υπερασπίστηκε την ιδέα της δημοκρατικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όταν άλλοι εφάπτονταν της εξουσίας , ή προσπαθούσαν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στον χώρο της Αριστεράς, επενδύοντας σε μανιχαϊστικούς αφορισμούς. Και το «πλήρωσε» με πολύ μεγάλο εκλογικό κόστος, το οποίο ήταν μικρό όμως, συγκρινόμενο με την προσφορά της στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Όλα αυτά απαντούν, πιστεύω, στο ερώτημα γιατί ασχολούμαστε ακόμη, εγώ μαζί με τις συντρόφισσες και συντρόφους μου, με ένα κόμμα που υπέστη συντριπτική εκλογική ήττα. Και ασχολούμαστε δημιουργικά, πιστεύοντας στο μέλλον, ανατρέχοντας , όσο και εάν αυτό φαίνεται παράδοξο, στο παρελθόν. Στις αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης, οι οποίες καθορίζουν με σαφήνεια τον χαρακτήρα της Δημοκρατικής Αριστεράς ως κόμμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, των προοδευτικών αλλαγών, του αριστερού ευρωπαϊσμού και της πολιτικής ευθύνης. Αρχές, τις οποίες καλούμαστε να επαναδιατυπώσουμε και να επικαιροποιήσουμε.

Έχουμε την πεποίθηση ότι στον μικρό χρόνο παρουσίας μας δεν παρασυρθήκαμε από το απολιτικό δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο και την διχαστική πολιτική που δυστυχώς κυριάρχησε. Διατυπώσαμε με σαφήνεια και υπευθυνότητα την πολιτική μας πρόταση για την αδιαπραγμάτευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ,με σταθερό μέτωπο στον εθνολαϊκισμό και την διαστρεβλωτική συντεχνιακή επικυριαρχία και την ανάγκη συναινέσεων για μια δημοκρατική και προοδευτική πορεία. Με υπευθυνότητα και όχι ανέξοδη καταγγελτική πολιτική, αλλά και με σοβαρά λάθη στρατηγικής και συμμαχιών.

Στα πλαίσια αυτά επανεκκινούμε, με αφετηρία το συνέδριό μας, την διαδικασία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού κόμματος της Αριστεράς. Με αλλαγή σε πρόσωπα και δομές. Με αξιοποίηση , ενεργό συμμετοχή και συνευθύνη των μελών και των φίλων. Με οριζόντια διασύνδεση μελών και κοινωνίας, μακριά από κατεστημένες δομές κάθετης οργάνωσης διατήρησης και αναπαραγωγής μηχανισμών. Οραματιζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό και σε συνεχή αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία. Ένα κόμμα πολιτικής δράσης και όχι  προσωπικής  στρατηγικής στελεχών με τεχνοκρατικά και αποϊδεολογικοποιημένα χαρακτηριστικά.

Παραμένοντας γοητευμένοι από την πολιτική κληρονομιά της ανανεωτικής Αριστεράς, θα δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ανάκαμψη του κόμματος γιατί οι ιδέες της ποτέ δεν ηττήθηκαν.

*Η Μαρία Γιαννακάκη είναι υποψήφια πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρώην βουλευτής του κόμματος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.