ΚΟΣΜΟΣ

Για τις προεδρικές εκλογές του 2016

ΗΠΑ: Ο επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, ο 12ος πολιτικός που διεκδικεί το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος

Ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με τη σειρά του σήμερα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, υποσχόμενος να αποδώσει ξανά στις ΗΠΑ το μεγαλείο τους.

«Θα είμαι ο καλύτερος πρόεδρος που δημιούργησε ποτέ ο Θεός για την απασχόληση», είπε ο Τραμπ στην ομιλία που εκφώνησε στον ουρανοξύστη Τραμπ Τάουερ του Μανχάταν. «Είμαι επισήμως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και θα ξαναδώσουμε στη χώρα μας το μεγαλείο της», συνέχισε.

Ο 69χρονος επιχειρηματίας κατηγόρησε τους Αμερικανούς ηγέτες που, όπως είπε, είναι όλοι τους «ηλίθιοι» και «ελεγχόμενοι από τα λόμπι και τα συμφέροντα». «Η χώρα μας έχει πραγματικά προβλήματα. Οι εχθροί μας γίνονται πιο ισχυροί κι εμείς γινόμαστε πιο αδύναμοι».

Ο Τραμπ έκανε περιουσία στον κατασκευαστικό τομέα. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του οργανισμού Miss Universe και ο παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής «The Apprentice». Στο παρελθόν είχε και άλλες φορές εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος (το 1988, το 2000, το 2004 και το 2012) για την προεδρία, όμως έκανε πίσω και στις τελευταίες εκλογές υποστήριξε τον Μιτ Ρόμνεϊ.

ΜΙΑ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Μέχρι στιγμής, το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών διεκδικούν 12 υποψήφιοι ενώ είναι πιθανόν ο αριθμός τους να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους και άλλα στελέχη του κόμματος.

Επισήμως, εκτός του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους οι εξής:

Τζεμπ Μπους, 62 ετών, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας, γιος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους και αδελφός του επίσης πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Έχει επικριθεί επειδή δεν τήρησε αποστάσεις από την εξωτερική πολιτική του αδελφού του ενώ οι μετριοπαθείς θέσεις του όσον αφορά τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και άλλα θέματα δεν τον καθιστούν δημοφιλή στους πιο συντηρητικούς.

Μπεν Κάρσον, 63 ετών, το αουτσάιντερ και ο αγαπημένος των συντηρητικών ακτιβιστών. Γιος μιας ανύπαντρης, πάμφτωχης μητέρας, ο Κάρσον έγινε διευθυντής της παιδιατρικής νευροχειρουργικής κλινικής στο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός μαύρος υποψήφιος και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Τεντ Κρουζ, 44 ετών από το Τέξας, που προωθείται από το Tea Party. Είναι γιος ενός Κουβανού μετανάστη, σπούδασε στο Χάρβαρντ και ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα, καλώντας ευθέως τους χριστιανούς πιστούς να τον στηρίξουν.

Κάρλι Φιορίνα, 60 ετών, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Hewlett-Packard και μια από τις ισχυρότερες γυναίκες στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν επιχείρησε ανεπιτυχώς να εκλεγεί στη Γερουσία.

Λίντσεϊ Γκρέιαμ, 59 ετών, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα και στενός σύμμαχος του Τζον Μακέιν. Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του έχει θέσει θέματα ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Έχει πιο μετριοπαθείς θέσεις σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού.

Μάικ Χάκαμπι, 59 ετών, πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο. Ήταν υποψήφιος και το 2008 αλλά απέφυγε να κατέβει στις εκλογές το 2012, μολονότι είναι δημοφιλής στους Ευαγγελικούς κύκλους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει υψηλά ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος και υπολείπεται μόνο του Τζεμπ Μπους.

Τζορτζ Πατάκι, 69 ετών, πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, η θεωρούμενη «μετριοπαθής» φωνή ανάμεσα σε πολλούς συντηρητικούς υποψηφίους. Μολονότι δεν έχει ασκήσει κανένα δημόσιο αξίωμα από το 2006, υποστηρίζει ότι η εμπειρία του από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 —την εποχή εκείνη ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας— του προσέφερε τις γνώσεις που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ραντ Πολ, 52 ετών, γερουσιαστής από το Κεντάκι που αυτοχαρακτηρίζεται μεταρρυθμιστής και ενάντιος στο κατεστημένο. Θα μπορούσε να κερδίσει ψήφους από τους νέους και τις μειονότητες.

Ρικ Πέρι, 65 ετών, κυβερνήτης του Τέξας. Ήταν υποψήφιος και το 2012 αλλά αποσύρθηκε από την κούρσα μετά από ένα αποτυχημένο ντιμπέιτ. Στις εκλογές αυτές προβάλλει ως μεγαλύτερη επιτυχία του την οικονομική ανάπτυξη στην Πολιτεία του.

Μάρκο Ρούμπιο, 44 ετών, γιος Κουβανών μεταναστών και γερουσιαστής από τη Φλόριντα. Εξελέγη στη Γερουσία το 2010 με την υποστήριξη του Tea Party.

Ρικ Σαντόρουμ, 57 ετών, πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια και αγαπημένο τέκνο της χριστιανικής δεξιάς. Επικεντρώνεται σε οικονομικά ζητήματα και έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τη μεσαία τάξη, να καταργήσει την Εφορία (IRS) και να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

Ακόμη τρεις πολιτικοί ενδέχεται να ανακοινώσουν εντός των επόμενων ημερών ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος. Πρόκειται για τον Κρις Κρίστι, τον 52χρονο κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ, 43 ετών και τον Σκοτ Γουόκερ, 47 ετών, που εκτιμήθηκε δεόντως από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους όταν, ως κυβερνήτης του Ουισκόνσιν στις αρχές της δεκαετίας κατάργησε το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.