ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλίες κάτω από τα άστρα

Καλοκαιρινή μουσική πανσπερμία στον Κήπο του Μεγάρου

Για έκτη συνεχή χρονιά, ο Κήπος του Μεγάρου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό της Αθήνας, στήνοντας ένα ιδιαίτερο συναυλιακό σκηνικό στην καρδιά της πόλης. Από τις 12 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, 25 ξεχωριστές εκδηλώσεις θα δώσουν ρυθμό και μελωδία στις καλοκαιρινές νύχτες των επισκεπτών με ήχους από διαφορετικές εποχές και μουσικά είδη.

Περισσότερα από 100.000 άτομα παρακολούθησαν τα τελευταία τρία χρόνια τις εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί και φέτος καταξιωμένους και νεότερους καλλιτέχνες, μπάντες αλλά και ορχήστρες κλασικής μουσικής, για να χαρίσουν στο κοινό αξέχαστες βραδιές γεμάτες μελωδία και ρυθμό.

Η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, ενώ φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εμπλουτίζεται για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο με συναυλίες κλασικής μουσικής. Από την 1η Ιουλίου, οι Τετάρτες θα είναι αφιερωμένες σε όσους θέλουν να απολαύσουν στη δροσιά του Κήπου γνωστά και αγαπημένα κλασικά κομμάτια, ερμηνευμένα ζωντανά από μεγάλα σύνολα και ορχήστρες δωματίου (Metropolitan Symphony Orchestra, Academia Αθηνών, Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Ορχήστρα Νυχτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ), από την κοσμαγάπητη «Μικρή νυχτερινή μουσική» του Μότσαρτ και το «Μπολερό» του Ραβέλ μέχρι τη «Γαλάζια ραψωδία» του Γκέρσουιν.

Τον κύκλο των φετινών συναυλιών ανοίγει η Μόνικα, την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Η νεαρή τραγουδοποιός, η οποία έχει αφήσει την προσωπική σφραγίδα της στην αγγλόφωνη ελληνική σκηνή, θα αφηγηθεί καινούργιες αλλά και γνώριμες ιστορίες κάτω από τον αττικό ουρανό, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα με κλασικές επιτυχίες και αναπάντεχες διασκευές. Τη σκυτάλη θα πάρουν ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Γιάννης Μηλιώκας, οι οποίοι θα ανέβουν στη σκηνή στις 19 Ιουνίου για να παρουσιάσουν ξεχωριστές εκδοχές αγαπημένων κομματιών τους.

Τηρώντας την παράδοση των προηγούμενων χρόνων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής, ο Κήπος θα φιλοξενήσει την Κυριακή 21 Ιουνίου (από τις 20:00 έως τις 23:00) την καθιερωμένη, πλέον, Γιορτή της Μουσικής. Καταξιωμένοι αλλά και νεαροί μουσικοί, μικρά και μεγάλα μουσικά σχήματα (ΚΟΑ, Βασίλης Γισδάκης, Polyphonica ,Happy Dog Project κ.ά.) θα βρίσκονται στον Κήπο του Μεγάρου για να παρουσιάσουν τραγούδια και συνθέσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, ορχηστρικά και χορωδιακά κομμάτια, κλασικά έργα και άφρο-τζαζ δημιουργίες.

Μία εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, το σκηνικό αλλάζει, αλλά η ατμόσφαιρα παραμένει γιορτινή, καθώς ο «βετεράνος» πλέον προσκεκλημένος του μουσικού καλοκαιριού του Μεγάρου, Κωστής Μαραβέγιας με τη μπάντα του θα στήσει, για τρίτη χρονιά, ακόμη ένα πάρτυ στον Κήπο. Οι συναυλίες του Ιουνίου θα κλείσουν με δύο νέους καλλιτέχνες που έκαναν φέτος το δισκογραφικό ντεμπούτο τους: Τον Δημήτρη Σαμόλη με το αγγλόφωνο άλμπουμ «Popetry» και την Αρετή Κοσμίδου με το «Distance» που δημιούργησε με τον Μανώλη Φάμελο (30/6).

Τον Ιούλιο, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη μπάντα του «Φτερωτές Κιθάρες» να παρουσιάζουν μία συναυλία-γιορτή με τίτλο «Ταξίδι στο κέντρο της πόλης» με όλους τους σταθμούς της τριαντάχρονης πορείας του δημοφιλούς ερμηνευτή στην ελληνική μουσική σκηνή (10/7) και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να σχεδιάζει μία βραδιά-αφιέρωμα («Μια τρύπα στον καιρό..κύριε Μάνο») στον φίλο του, ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο, Μάνο Ελευθερίου (22/7). Στις 29 Ιουλίου, την ημέρα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, το Μέγαρο γιορτάζει τα 90 χρόνια του συνθέτη με μία εκδήλωση-αφιέρωμα σε κοσμαγάπητα τραγούδια του (ερμηνεύουν οι Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Μαζί τους η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»).

Ακόμη, με τις μουσικές τους θα πλημμυρίσουν τον Κήπο του Μεγάρου η Μαριέτα Φαφούτη και η Angelica Dusk (17/7), οι Wedding Singers (27/7) καθώς και οι Idra Kayne, MC Yinka, Jerome Kaluta και οι WORD OF MOUTH, που θα ερμηνεύσουν προσωπικά τραγούδια τους αλλά και αγαπημένα κομμάτια των U2, Bob Marley, Michael Jackson, Beatles, AC/DC, Paul Simon, Animals και Βlack (20/7).

Η ανάγκη του να «ξαναμαζέψει τα πολύτιμα και να τα δείξει στον κόσμο, ιδίως στους νεότερους, για να μάθουν τι κληρονομούν» οδηγεί τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Σεπτέμβριο, στον Κήπο του Μεγάρου, όπου θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση με τίτλο «Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή» (4/9). Ακολουθούν οι Burger Project που θα συναντήσουν ξανά επί σκηνής τη Ματούλα Ζαμάνη (8/9) και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία αποχαιρετά το καλοκαίρι με μία μεγάλη συναυλία, κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων του τελευταίου δίσκου της με τίτλο «Αλλιώς»(11/9).

Η καταξιωμένη σολίστ Ντόρα Μπακοπούλου προτείνει στο κοινό μία περιήγηση στον κόσμο του πιάνου και της ρομαντικής ποίησης, στις 16 Σεπτεμβρίου, με κοσμαγάπητες μελωδίες του Φρεντερίκ Σοπέν και άλλων συνθετών με σημαντική πιανιστική εργογραφία, ενώ ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει σε προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές του μέσα από νέες, δικές του ενορχηστρώσεις που βασίζονται αποκλειστικά στη χρήση ακουστικών οργάνων, νυκτών και εγχόρδων με δοξάρι (18/9).

Στην παράσταση «Τρεις γυναίκες κι ένα πιάνο» ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου καλεί τρεις αγαπημένες τραγουδίστριες στη σκηνή του Κήπου, την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, για να ερμηνεύσουν επιλογές από το προσωπικό ρεπερτόριό τους, τραγούδια λαϊκά και «έντεχνα», παλιά και καινούργια, αλλά και δημιουργίες Ελλήνων συνθετών (23/9).

Επίσης , το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε δύο ξεχωριστές βραδιές τη νεαρή ερμηνεύτρια Μαρίζα Ρίζου (14/9), και τους Locomondo (15/9), ενώ οι εκδηλώσεις στον Κήπο θα ολοκληρωθούν με ένα μεγάλο πάρτυ που θα στήσει στο γκαζόν ο Πάνος Μουζουράκης. Μαζί του, οι φίλοι του καλλιτέχνες, Παντελής Αμπαζής, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κωστής Μαραβέγιας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Λάκης Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.