ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δικαιώνει» ΓΑΠ – Ραγκούση στο μεταναστευτικό

Μοιάζει παράδοξο καθώς οι σχέσεις είναι τεταμένες αλλά μόνον ικανοποιημένοι θα πρέπει να νοιώθουν ο πρώην Πρωθυπουργος Γ. Παπανδρέου και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης (που «βάφτισε» και τον περίφημο νόμο) για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την επιβεβλημένη αντιμετώπιση του προβλήματος της νομικής υπόστασης τέκνων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περίφημος «νόμος Ραγκούση» κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν προσφυγής δικηγόρου που, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ανέλαβε επιστημονικός συνεργάτης βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Τότε το ΣτΕ
είχε υιοθετήσει, κατά πλειοψηφία, μία συντηρητική (άλλη έχει το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη) προσέγγιση στο ζήτημα, επιμένοντας ότι η πολιτογράφηση των μεταναστών, ακόμη και παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τη γνωρίζουν ως μόνη πατρίδα, δεν μπορεί να γίνεται με βάση προϋποθέσεις (σ.σ. χρόνια νόμιμης διαμονής γονέων, χρόνια φοίτησης στο σχολείο κ.ο.κ) αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και ποιοτικά κριτήρια που θα επιβεβαιώνουν το δεσμό με την Ελλάδα. Τη θέση αυτή, ήδη πριν δημοσιοποιηθεί επισήμως, έσπευσε να υιοθετήσει και να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, που τότε είχε αρχίσει να φλερτάρει με την ιδέα προσεταιρισμού των δεξιών που είχαν προσχωρήσει στη Χρυσή Αυγή (με τα γνωστά αποτελέσματα).

Συνεπώς, η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει πολύ κοντά στην τότε προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ, υπό τους Παπανδρέου και Ραγκούση, συνιστά εκ των πραγμάτων δικαίωση για την τότε κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πτυχή. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε μία επιλογή απόδοσης ιθαγένειας που έχει, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ, στοιχεία αυτόματης διαδικασίας, καθιστά και το νέο νόμο όταν ψηφιστεί «ανοικτό» σε αντίστοιχη αμφισβήτησή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκτός κι αν, με την πολιτική μεταβολή που έχει συντελεστεί αλλά και τις αλλαγές στη σύνθεση του Δικαστηρίου, λόγω συνταξιοδοτήσεων, η κρίση του Συμβουλίου αλλάξει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.