ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχείον… οι τέσσερις θεσμοί!

Εκτός υπουργείων μένουν τα τεχνικά κλιμάκια - Ζήτησε προκαταβολή 10 δισ. για τις τράπεζες η Αθήνα

Με τα πρώτα ραντεβού της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων της «ανανεωμένης» τρόικας να δίνονται σε … κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ξεκινά η διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο και τα «προβλεπόμενα» 86 δισ. ευρώ. Ο δρόμος θα είναι δύσβατος αν και όλα πρέπει να γίνουν με διαδικασίες – εξπρές.

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα ήδη πρόλαβε να υποβάλλει αίτημα για προκαταβολή ποσού 10 δισ. ευρώ που θα στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όμως μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει Ελλάδα και δανειστές να ξεπεράσουν αρκετά εμπόδια, αρχής γενομένης το που… θα έχουν συναντήσεις!

Σε αυτή την φάση αποφασίστηκε τα ραντεβού να κλειστούν στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι απεσταλμένοι των πιστωτών, κάτι που σε αυτή την φάση δεν προκαλεί προβλήματα, καθώς  βρίσκονται στην φάση συλλογής στοιχείων αναμένοντας κάθε τι αφορά την πορεία των μεγεθών της εγχώριας οικονομίας ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες.

Επίσκεψη στα παραγωγικά υπουργεία δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την Πέμπτη και μετά οπότε και καταφθάνουν στην ελληνική πρωτεύουσα οι επικεφαλής των απεσταλμένων των θεσμών, δεδομένου ότι ίσως απαιτηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Επί του παρόντος η Κυβέρνηση επιτρέπει την πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), στην ΕΛΣΤΑΤ και σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη αρχή, δεν δέχεται όμως «επισκέψεις» στα υπουργεία..

Μάλιστα, για πιθανές επαφές των εκπροσώπων των δανειστών με μέλη του υπουργικού συμβουλίου διαμηνύει πως αυτό θα γίνει εάν και εφόσον καταστεί απαραίτητο προς το τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Έτσι, την μπαγκέτα των διαβουλεύσεων φαίνεται πως θα την έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης, μιας διαπραγμάτευσης που ήδη ξεικίνησε μετ΄εμποδίων: Πέρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης επιμένουν να θέτουν τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων πριν την εκταμίευση δόσεων.

Όμως η Αθήνα με «σύμμαχο» τις Βρυξέλλες εκτιμούν πως δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο (εφόσον βέβαια κλείσει εντός των προθεσμιών η συμφωνία για το νέο Πρόγραμμα), θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να καθοριστεί το πόσο «εμπροσθοβαρές» θα είναι το συμφωνηθέν Πρόγραμμα.

Υπήρξαν πάντως πληροφορίες που ήθελαν την σκληρή τεχνοκράτη εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντάλια Βελκουλέσκου –που φτάνει στην ελληνική πρωτεύουσα τα επόμενα 24ωρα - να ζητά από την Αθήνα και νέα δέσμη προαπαιτούμενων, για να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το τρίτο μνημόνιο από τον ESM: Φαινεται λοιπόν -μεταξύ άλλων- να ζητά περικοπή των συντάξεων κατά 30%,  μείωση των επιδομάτων ανεργίας, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, ευελιξία στα ωράρια εργασίας και εξορθολογισμό των μισθών στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση η καθυστερημένη έλευση των εκπροσώπων των δανειστών περιορίζει και άλλο τα ήδη στενά χρονικά περιθώρια για να «κλείσει» η συμφωνία με τους θεσμούς.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν πολύ γρήγορα κοινό τόπο ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν τις 10 με 12 Αυγούστου και να υπογραφεί συμφωνία πριν τις 20 του ερχόμενου μήνα, όταν δηλαδή λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ ευρώ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.