ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως βγήκαν στην …άκρη πρόωρες και αγρότες

Επιστρέφει η τρόικα για να ανοίξει ο δρόμος για 86 δισ.

Η Ελλάδα τακτοποίησε τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών, έβαλε στην «άκρη» -με την αμέριστη συμπαράσταση τους- τις «καυτές πατάτες» των αγροτών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (κάτι που είχε γράψει το matrix24) και πλέον αναμένει δύο … παλαιούς γνωστούς  και έναν «νέο», για να διαπραγματευτεί το τρίτο Πακέτο Στήριξης.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Από την Πέμπτη και μετά αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια, για την έναρξη ενός κύκλου επαφών σε Υπουργεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η άφιξη των αρχηγών των τριών αποστολών (Mission Chiefs), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (EKT), σήμανε ήδη συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς αναζητείται «φόρμουλα για να κρατηθούν εκτός κτηρίου» όπως έλεγαν στελέχη της οδού Νίκης.

Η αντίστοιχη προσπάθεια να αποφευχθούν τα φλας των φωτογράφων απαίτησε τον Μάρτιο ένα ολόκληρο σχέδιο μυστικής μεταφοράς των τεχνικών κλιμακίων από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο: Τώρα όμως Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) ζητούν να έλθει στην Αθήνα η τρόικα όπως συμφωνήθηκε στο Euro Summit και δεν συζητάνε  συναντήσεις στις Βρυξέλλες (τύπου Brussels Group), το οποίο περνάει πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Με την επίσκεψή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας πάνω στα οποία θα «χτιστούν» οι προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του νέου μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το 2018.

Τυπικά όλα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί ως τις 20 Αυγούστου, καθώς την ίδια ημέρα λήγει το δεύτερο καλοκαιρινό ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ και τα λεφτά δεν υπάρχουν. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται παραδοσιακά σε αργία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Τα δύο βασικά σημεία του ελέγχου της τρόικας, που συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα, θα είναι τα εξής:

-Το βάθος της ύφεσης το 2015 και το 2016 μετά την επιβολή των capital controls. Η Κομισιόν βλέπει «βουτιά» ως 4% του ΑΕΠ φέτος, αντί για ανάπτυξη 2,5% που προέβλεπε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014.

-Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το ποσό που προβλέπεται στο πακέτο είναι 25 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και ακολουθούν το Φθινόπωρο τα stress test των τραπεζών για να διαπιστωθούν οι περαιτέρω ανάγκες.

Η Κομισιόν δεν έδειξε αιφνιδιασμένη από το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή την Τετάρτη, δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για το ζήτημα των πρόωρων συντάξεων και της φορολόγησης των αγροτών. Έλεγαν μάλιστα ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση με την Αθήνα για τις συγκεκριμένες κινήσεις. Πηγές των Βρυξελλών σημείωναν ότι η Κομισιόν αυτό που ανέμενε ήταν ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για τις τράπεζες, δηλαδή τα δύο προαπαιτούμενα που είχαν συμπεριληφθεί και στην απόφαση του Euro Summit.

Η ελληνική πλευρά έκλεισε τους «λογαριασμούς» της και για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου και τώρα «τρέχει» για να εξασφαλίσει  ποσό σχεδόν 5 δισ. για την περίοδο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου: Με την επάνοδο των ελεγκτών των «θεσμών» στην Αθήνα -για εκ του σύνεγγυς συγκέντρωση στοιχείων και διαπραγματεύσεις- στόχος είναι να καταρτιστεί το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση βοήθειας για να αποπληρωθούν τα ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ τα οποία λήγουν τότε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.