ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από νέες κατηγορίες για κατασκοπεία

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση

Το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ έπειτα από νέες πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν υπουργούς και τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

«Ο υφυπουργός Εξωτερικών (Στέφαν) Στάινλαϊν ήρθε σε επαφή με τον Αμερικανό πρεσβευτή (Τζον) Έμερσον, του παρουσίασε τις κατηγορίες και επέμεινε να λάβουμε από την αμερικανική πλευρά τις απαραίτητες εξηγήσεις αναφορικά με το θέμα αυτό και με όλα τα θέματα που είναι ακόμη ανοικτά», εξήγησε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα του WikiLeaks που δημοσιοποιήθηκαν από την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και τα δημόσια δίκτυα NDR και WDR, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε επί χρόνια τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών. Εξάλλου ένα κινητό τηλέφωνο του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων αυτής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Υπογραμμίζοντας πως δεν έχει στη διάθεσή του καμιά απόδειξη για την αυθεντικότητα των εγγράφων του WikiLeaks, ο Σέφερ επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης: «Σε κάθε περίπτωση, θα προτιμούσαμε να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως έχουμε κεφαλαιώδες συμφέρον στην εξωτερική πολιτική, (...) να συνεργαζόμαστε με τρόπο (...) εποικοδομητικό με τις ΗΠΑ», ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.