ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Να μιλήσουμε λίγο για την Αλβανία του Χότζα;

«Μπλέξαν οι γραμμές μας»… και το έχουμε «χάσει»: Ο Γιάνης λέει ετοίμαζε το σχέδιο B με τις «ευλογίες» του Αλέξη Τσίπρα.. Εντάξει αυτό δεν είναι κακό.. Κάθε πολιτισμένη χώρα οφείλει για οτιδήποτε.. μα για οτιδήποτε να έχει και Β και Γ και Δ εναλλακτικά σχέδια.

Ίσως κάποιος πει «ναι αλλά άλλο το να φτιάξω στα χαρτιά ένα εναλλακτικό σχέδιο και διαφορετικό να έχει στηθεί μια ομάδα σχεδόν μέσα στην …παρανομία και να ετοιμάζεται να κάνει ντου για να αντιγράψει ΑΦΜ και να στήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα εξοφλεί τις υποχρεώσεις του με κάτι χαρτιά ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα»..

Ορθόν, αλλά αυτό αφορά ίσως πολιτικές ευθύνες και αποφάσεις και ενδεχομένως να πρέπει να διερευνηθεί εάν ο Γιάνης το πήγε ένα βήμα παραπέρα μόνος του «μπλοκάροντας» ουσιαστικά την διαπραγμάτευση -με τα γνωστά αποτελέσματα στην οικονομία- απλά και μόνο για να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες ως μοιραία εξέλιξη η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.. Ή εάν πάλι είχε πάρει ξεκάθαρη εντολή για κάτι τέτοιο..

Τέτοιου τύπου «ερώτημα» μπορεί να γίνει σε δεύτερη φάση: Γιατί απλά προέχει να δούμε τι θα σήμαινε μια τέτοια επιλογή και εάν -ανεξάρτητα από το εάν κάποιος ήθελε να επιβάλλει αυτή την λύση χωρίς να ρωτήσει τους έλληνες, γιατί το δημοψήφισμα σαφώς και δεν έγινε με το ερώτημα ευρώ ή δραχμή-  θα ήταν συμφέρουσα για την χώρα.

Και βεβαίως πρέπει να δοθεί μια απάντηση δεδομένης και της επιμονής της πτέρυγας Λαφαζάνη για επιδρομή στο θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ, στα σεντούκια και τις θυρίδες, καθώς όπως είπε και ο ίδιος «υπάρχουν 35 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Και ποιος ξέρει πόσα αλλά υπάρχουν σε στρώματα και θυρίδες».

Και άντε «κομμάτια» να γίνει: Έχεις αυτά τα 35 δισ. (…και δεν είναι 10 όπως λένε) κάνεις και την επιδρομή σου και σε σεντούκια και θυρίδες και μαζέψεις άλλα 30.. Άντε έχεις 65.. Και άντε .. δεν στα καθιστά άκυρα η ΕΚΤ.

Και; Που θα τα χρησιμοποιήσεις; Να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις; Να πληρώσεις βενζίνες στα περιπολικά και τα ασθενοφόρα και πετρέλαια στα οχήματα του Στρατού και τα τανκ; Κηροζίνες για αεροσκάφη; Για συντήρηση δρόμων; Για τις οφειλές σου στους ιδιώτες; Για τις υποχρεώσεις σου στους δανειστές; Και άντε και σε βγάζουν… και φτάνεις να κόψεις εθνικό νόμισμα.

Εάν δεν πληρώσεις τους δανειστές, εάν βγεις από την Ευρώπη (οπότε «κομμένες» και επιδοτήσεις και κάθε είδους ενισχύσεις) σε τι ισοτιμία λες θα εξαργυρώνεται το νόμισμά σου;

Πόσο θα σου κοστίζουν οι εισαγωγές προϊόντων; Να σημειωθεί ότι το 65% των αγαθών στην χώρα είναι εισαγόμενα.. Και εάν τα προϊόντα από το εξωτερικό είναι πανάκριβα μήπως θα κλείσεις τα σύνορα σε όσους εξάγουν, ώστε να έχεις μια σχετική επάρκεια αγαθών; Και εάν αναγκαστείς να ζήσεις με ότι παράγεις θα είναι αρκετό; Ή θα πρέπει να μοιράζεις στον κόσμο με κουπόνια καύσιμα και φαγητά; Ή μήπως λόγω των ελλείψεων κάθε προϊόν θα γίνεται μήνα με τον μήνα ολοένα και πιο ακριβό και ο μισθός δεν θα φτάνει για τα βασικά κάθε μέρα που θα περνά;

Με τι επιτόκια θα δανειζόμαστε;; Μήπως θα θυμηθούμε τις εποχές του επιτοκίου 20% στα στεγαστικά; Και με τα χρέη μας στο εξωτερικό τι θα γίνει; Θα τα απαρνηθούμε; Και οι δανειστές τι θα κάνουν; Θα πουν «α.. ωραία όλα μια χαρά»; Ή θα δεσμεύσουν οποιαδήποτε πληρωμή από το εξωτερικό προς την Ελλάδα προς εξόφληση του χρέους, ακόμη και σε ιδιώτες για παράδειγμα από ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού σε έλληνα ξενοδόχο για τις κρατήσεις που του έγιναν;

Με τα δάνεια που έχουμε τι θα γίνει; Θα σβηστούν; Ή θα τα αναλάβουν οι νέες «κρατικές τράπεζες» και τα σπίτια που έχουν αγοραστεί με δανεικά θα περάσουν στον έλεγχο του δημοσίου… που ενδεχομένως θα μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως θέλει;

Στην Σοβιετική Ένωση, πάντως, κάποια σπίτια που ανήκαν στην ολιγαρχία, το Κράτος τα «έκοβε» σε 3 και σε 4 «κομμάτια» και στέγαζε κάμποσες οικογένειες..

Ή πάλι μήπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διεκδικήσει οποιοδήποτε ακίνητο υπάρχει καθότι έχει δανείσει έναν σκασμό λεφτά στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο στεγαστικά και αγροτικά δάνεια;

Πολλές οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν και όχι τίποτε άλλο.. Γιατί μιλάμε για τα «κακά Μνημόνια»… αλλά μάλλον έχουμε «θεοποιήσει» την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.. Μήπως λοιπόν πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε πρακτικά θεματάκια;

Γιατί όλο αυτό το σχέδιο θυμίζει και λίγο Αλβανία του Χότζα… Και εάν θυμηθούμε τι έγινε εκεί με το που άνοιξαν τα σύνορα, ίσως σκεφτούμε λίγο παραπάνω τι σημαίνει απομονωτισμός..

Και μετά… αποφασίζουμε βρε αδελφέ…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.