ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Να ποιοι είναι οι «γερμανοτσολιάδες»

Είναι αυτό που λένε «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς»… Ή αλλιώς «γερμανοτσολιάδες και …παλικάρια γίνανε μαλλιά – κουβάρια»!!

Επί μήνες οι Έλληνες έδειχναν να έχουν χωριστεί στους «γερμανοτσολιάδες» και τους άλλους …τους αντιστασιακούς. Οι «μάσκες» όμως έχουν αρχίσει να πέφτουν και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

Ποιοι αρέσκονταν να χαρακτηρίζουν «γερμανοτσολιάδες» τους απέναντι και πρωτοστάτησαν και στα ΟΧΙ των 39 του ΣΥΡΙΖΑ; Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Λαπαβίτσας.

Μετά την ταραχώδη περίοδο των τελευταίων ημερών (από το περασμένο Σαββατοκύριακο του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής) πολλά βγήκαν στην φόρα και αναδεικνύουν λεπτομέρειες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες που οπωσδήποτε δίνουν τροφή για σκέψη..

Ας αφήσουμε να μιλήσουν όμως οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές…

-         Γιάνης Βαρουφάκης: «Δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας».

-         Μάρτιν Γιέγκερ (Εκπρόσωπος Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών): «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τα IOUs για την χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα. Δεν συνιστούν μίνι-Grexit»

Θαυμαστή ταύτιση απόψεων .. δεν νομίζετε; Αλλά υπάρχουν και άλλα..

-         Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Λαπαβίτσας: «Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα». «Η έξοδος από το ευρώ και η διαγραφή χρέους είναι η μόνη εναλλακτική»

-         Αγκελα Μέρκελ: «Θεωρώ ότι είναι απολύτως ορθό να σκέφτεσαι και να συζητάς κάθε επιλογή (σ.σ: ακόμη και ενός προσωρινού Grexit) σε μία τέτοια περίπτωση”.

Μα και εδώ τέτοια ταύτιση απόψεων με το Βερολίνο; Και τελικά ποιος είναι «γερμανοτσολιάς»; Εκείνος που έχει ακριβώς τις ίδιες βλέψεις με τους Γερμανούς; Ή ο άλλος που συντάσσεται με την γαλλο-ιταλική άποψη για παραμονή της χώρας στο ευρώ;;

Μεγάλο «μπέρδεμα»…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ad 14:46 18/07/2015

    Οι γερμανοτσολιάδες στην Ελλάδα αποτελούσαν και αποτελούν μεγάλο πλήγμα ! Γερμανοτσολιάδες αποκαλούμε όσους τα έχουν χρηματιστεί από τους Γερμανούς για να προωθήσουν Γερμανικά συμφέροντα βλάπτοντας την πατρίδα τους !! Απλά σε αυτή την δύσκολη για τους Έλληνες εποχή ο χαρακτηρισμός έχει συμπεριλάβει και πολλούς από τους οπαδούς τους.

  2. Θ.Τ. 13:33 18/07/2015

    Μεγάλο «μπέρδεμα»… λέει

    ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΠΕΡΔΕΜΑ
    Αυτή η ?αριστερά» είαι ΔΕΞΙΑ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.