ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ και η εκδίκηση της πραγματικότητας

Μου προκαλεί, θα το ομολογήσω, κρυφή ικανοποίηση η εικόνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ώρα στους τηλεοπτικούς δέκτες και στις στήλες της αρθρογραφίας.

Μιλάω για την πλειοψηφία του κόμματος και όχι για τους μειοψηφούντες βουλευτές και υπουργούς που αν και καταψηφίζουν παραμένουν κολλημένοι στις υπουργικές και βουλευτικές τους καρέκλες. Η στάση τους είναι σε τέτοιο βαθμό οπορτουνιστική που δεν αξίζει περισσότερου σχολιασμού. Άλλωστε, ουδείς εξ αυτών έδωσε μια πειστική απάντηση στο τρίλημμα που τους έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής: ευρώ, άτακτη χρεοκοπία ή σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας με... ανθρωπιστική βοήθεια. Εκτός πια κι αν θεωρείται σοβαρή επιλογή το “ντου” στο Νομισματοκοπείο.

Αλλά ας επιστρέψω στην πλειοψηφία, από την οποία δεν εξαιρείται βέβαια και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ακούγοντας όλα αυτά τα στελέχη, υψηλά ιστάμενα ή μικρομεσαία, να υποστηρίζουν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ακούγοντας βουλευτές και υπουργούς στη Βουλή να επιχειρηματολογούν ότι “πρέπει να ψηφίσουμε με τη λογική και όχι την καρδιά μας”, ακούγοντας τα ίδια τελεσιγραφικά διλήμματα για “συμφωνία ή πτώχευση” να επαναλαμβάνονται όπως και το 2010 και το 2012, ακούγοντας επιχειρήματα ότι “συνθηκολογήσαμε μεν, αλλά η Ευρώπη άλλαξε ή άρχισε να αλλάζει” δεν σας κρύβω ότι ένα χαιρέκακο
χαμόγελο σκάει στα χείλια μου.

Μαζί με μία έκφραση έντονης πίκρας.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη, κατά σειρά, μνημονιακή δύναμη της χώρας (μετά το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.) δεν μπορεί να συνιστά δικαίωση για όσες και όσους επιμέναμε από την αρχή να αναδεικνύουμε το απραγματοποίητο του “προγράμματος Θεσσαλονίκης” και τους κινδύνους από τον εναγκαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο του “αντιμνημονιακού” μπλοκ. Δεν συνιστά δικαίωση, και πάντως όχι μεγαλύτερη από αυτή που υπήρξε όταν ο προηγούμενος Τσίπρας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, εγκατέλειψε εν μία νυκτί τα Ζάππεια για να φτάσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και, τελικά, ο ίδιος στο Μαξίμου.

Η στροφή, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με τον πλέον αλυσιτελή τρόπο και, σε κάθε περίπτωση, μετά από μήνες πειραματισμών, τους οποίους η χώρα θα πληρώσει πολύ ακριβά. Και υπεύθυνος γι αυτό δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Ο κ. Τσίπρας, που παρά τις – όπως παραδέχτηκε - πληροφορίες που είχε για το σχέδιο Grexit του Σόιμπλε, οδήγησε την ελληνική κοινή γνώμη στον πλήρη διχασμό μέσω ενός δημοψηφίσματος το αποτέλεσμα του οποίου αγνόησε επιδεικτικά (σ.σ. ευτυχώς!) ήρθε να ρίξει και άλλο νερό στο μύλο του αντιμνημονίου στη χώρα. Η “προσαρμογή” του στην πραγματικότητα δεν έγινε με όρους λογικής και σταδιακής προσαρμογής αλλά με μία εντυπωσιακή κωλοτούμπα που άφησε ορφανό ένα σημαντικό κομμάτι του 62% του δημοψηφισματικού “όχι”. Ένα κομμάτι που, τώρα, επιδιώκει να εκφράσει και να προσεταιριστεί η Πλατφόρμα και, κυρίως, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία και συνεχίζει τις παρτιζάνικες μεθόδους έναντι της κυβέρνησης που, υποτίθεται, πως στηρίζει.

Η Ελλάδα μοιάζει, μετά από 5 χρόνια μνημονίου, να βρίσκεται ξανά στην αρχή. Με βελτιωμένα μεν δημοσιονομικά μεγέθη καθώς δεν υπάρχει το τεράστιο έλλειμμα του 2010 αλλά με προφανείς αδυναμίες και πλήθος κινδύνων για εκτροχιασμό και... δραχμή.

Εδώ που φτάσαμε, εδώ που μας έφτασε ο Πρωθυπουργός για την ακρίβεια, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι, παρά τις ευθύνες του, και ο μόνος που μπορεί να τραβήξει τη χώρα πίσω από το γκρεμό. Είναι αυτός που διαθέτει τη λαϊκή εντολή, απολαμβάνει υψηλής αποδοχής από τους πολίτες, έχει τη νομιμοποίηση. Προφανώς, τα μέτρα που έρχονται θα πλήξουν το προφίλ του, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να τα ψηφίσει και υλοποιήσει, έστω και με 40 εκ των βουλευτών του να... λουφάρουν. Συνεπώς, προσωπικά κρατάω τη δέσμευσή του ότι δεν προτίθεται να αποστεί των ευθυνών του. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οφείλει να τρέξει με τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία και μετά ας οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες για ανανέωση της εντολής προς το πρόσωπό του. Σε αυτές τις κάλπες θα πάει πολύ πιο μνημονιακός μεν, αλλά πιο κοντά στην πραγματικότητα. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι κακό.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 16:37 17/07/2015

    Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΤΟΥ

    Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ. Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας. Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ! Κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κατά 6% ,από 15,6 σε 9% και επί πλέον μείωσε το χρέος κατά 15 δις. Παράλληλα, διαφυλάχθηκαν οι περιπτώσεις των απολύσεων, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, δεν έγινε εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μειώθηκαν σημαντικά οι δαπάνες και θεσμοθετήθηκαν νόμοι χάρη στους οποίους σήμερα βρίσκονται κάποιοι στη φυλακή αλλά και με απτά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

  2. N Bράχος 16:35 17/07/2015

    Τελικά το πρόβλημα όλων ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου

    Επί Γιώργου Παπανδρέου πάρθηκαν μέτρα ύψους 4 δις ευρώ από μισθούς και συντάξεις….. Τότε γέμισαν οι πλατείες, τότε τον κατηγορήσανε δοσίλογο, προδότη κ.α.
    Τότε η ΝΔ, ο Σύριζα και κάποια λαμόγια στελέχη του ΠΑΣΟΚ έριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου.
    Τότε εμφανίστηκε το Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3, εμφανίστηκαν τα 18 δις αντισταθμιστικά του Σαμαρά, κ.α. πολλά.
    Από τότε έπεσε ο Γιώργος, βγήκε ο Παπαδήμος, βγήκε ο Σαμαράς με τη κομπανία του και από τότε έχουν παρθεί 14 δις επιπλέον μέτρα.
    Δεν έχει σκάσει μύτη..Δεν έχει συμβεί τίποτα. Ούτε «πλατείες», ούτε προδότες, ούτε δοσίλογοι.
    Από τότε οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, τα μεγάλα κανάλια ξανάρχισαν να παίρνουν τα δάνεια που δεν έδινε ο Παπανδρέου (Φυσικά…αφού ο γιος μεγαλοεκδότη είναι Βουλευτής με τη ΝΔ) και όλα μελί γάλα.
    Τελικά το πρόβλημα όλων ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.. Ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα λαμόγια,,, Βουλευτές, δημοσιογράφοι και τα λοιπά κατεστημένα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.