ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ποιο λόγο ασκούν πιέσεις οι δανειστές

Ποια είναι τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Η καθυστερημένη έλευση των εκπροσώπων των δανειστών περιορίζει και άλλο τα ήδη στενά χρονικά περιθώρια για να "κλείσει" η συμφωνία με τους θεσμούς: Όλα πρέπει να γίνουν πλέον με διαδικασίες - εξπρές για να επιτευχθεί ο στόχος για τελικό deal ως τις 18 Αυγούστου. Ερωτηματικό και το τι θα γίνει με το δάνειο "γέφυρα".

του Βαγγέλη Δουράκη

Η εμπροσθοφυλακή των πισωτών (τεχνικά κλιμάκια) αναμένεται να καταφθάσει στην ελληνική πρωτεύουσα από την Τρίτη και μετά: Έπειτα από δύο ή τρεις ημέρες θα έλθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών.
Η "εμπλοκή" των προηγούμενων ημερών σχετικά με τον τόπο αλλά και των τρόπο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως λύθηκε ή βαίνει προς λύση. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η "φόρμουλα" με βάση την οποία θα "τρέξουν" οι συζητήσεις έχει βρεθεί και οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ημερών οφείλονται σε "τεχνικούς λόγους και όχι στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης".
Οι σκέψεις της κυβέρνησης για διαμονή των επικεφαλής των θεσμών σε παραλιακά ξενοδοχεία μακριά από το κέντρο της Αθήνας δεν είχε καμία τύχη και πλέον η πρόταση που έχει κάνει η Ελληνική πλευρά προβλέπει ότι οι επαφές θα γίνουν στο κεντρικό ξενοδοχείο που θα διαμένουν. Οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών και τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), στην ΕΛΣΤΑΤ και σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη αρχή, ώστε να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που χρειάζονται για την πορεία της οικονομίας, αλλά η Κυβέρνηση επιμένει να μην επισκεφτούν υπουργεία.Αναφορικά με τα πρόσωπα που θα μετέχουν από Ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας θα παραμείνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι δανειστές να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη μόνο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο σε περίπτωση που θα πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα που θα προκύψουν.
Στα πολύ δύσκολα αποφάσεις θα λαμβάνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη.
Αν και η ελληνιή πλευρά επιμένει η "εμπλοκή" και η καθυστέρηση είχε να κάνει μόνο με τα διαδικαστικά, πληθαίνουν οι πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν στείλει σαφή και σκληρά μηνύματα για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις αν έχουν συμφωνήσει με τη μέθοδο διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει η Αθήνα.
Ενδεικτικό είναι ότι οι γνωστοί σκληροπυρηνικοί κύκλοι της Ευρώπης επιμένουν ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ακόμα ένα πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί πριν το Δεκαπενταύγουστο.Ωστόσο, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από την πλευρά των δανειστών και παραπέμπουν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και στα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει.Με ή χωρίς την ψήφιση νέων προαπαιτούμενων, θεωρείται βέβαιο ότι τα «αγκάθια» θα είναι πολλά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν πολύ γρήγορα κοινό τόπο αν θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση πριν τις 10-12 Αυγούστου και να υπογράψουν συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου, όταν δηλαδή λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ ευρώ.
Ήδη η λίστα με τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2019, το Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό, τις δαπάνες του Δημοσίου και βέβαια τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.«Ούτε έχει ζητηθεί, ούτε είναι στόχος» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την εναλλακτική ενός ακόμα δανείου γέφυρα στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία ως τις 20 Αυγούστου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες «ο χρόνος είναι λίγος και αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης χωρίς εμμονές».Στόχος, όπως σημειώνουν είναι να υλοποιηθεί η απόφαση της 12ης Ιουλίου η οποία προβλέπει συμφωνία για νέο δάνειο και νέο πρόγραμμα και αυτός ο στόχος είναι κοινός και από τις δύο πλευρές, λένε χαρακτηριστικά. Άλλωστε είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι έχει γίνει ήδη προεργασία για τη διαπραγμάτευση και μάλιστα σε πολύ «καλό κλίμα», γεγονός που θα βοηθήσει την πορεία των επαφών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.