ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι Σύροι πρόσφυγες που ζουν εξαθλιωμένοι στη Μέση Ανατολή

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που ζουν στις γειτονικές (με τη Συρία) χώρες  έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια, ενώ υπογραμμίζει πως ο συνολικός αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 4,27 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2015.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό από μία και μόνο σύγκρουση μέσα σε μία γενιά. Είναι ένας πληθυσμός που χρειάζεται την υποστήριξη όλων αλλά αντί γι αυτό ζει σε δύσκολες συνθήκες και βυθίζεται βαθύτερα μέσα στη φτώχεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου στη Συρία βρίσκονται στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από κάθε άλλη χώρα, 1,8 εκατομμύρια Σύρους. Άλλοι 270.000 Σύροι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη και άλλοι 7,6 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία.

«Η επιδείνωση των συνθηκών οδηγεί έναν αυξανόμενο αριθμό [Σύρων] προς την Ευρώπη και πιο πέρα, ωστόσο στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν στην περιοχή», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ίδιους και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν να βυθιστούν περισσότερο στην απελπισία».

Η έκκληση της UNCHR για τη συγκέντρωση 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς υποστήριξη των σύρων προσφύγων το 2015 έχει καλυφθεί μόνο κατά 24%. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ έχει ήδη περικόψει τις μερίδες που προορίζονται για τους πρόσφυγες λόγω έλλειψης χρημάτων.

Περίπου το 86% των 630.000 προσφύγων στην Ιορδανία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που ορίζεται στα 3,2 δολάρια την ημέρα, ανέφερε η δήλωση της UNCHR, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τα 1,173 εκατομμύρια Σύρους στον Λίβανο στεγάζονται σε συνθήκες που υπολείπονται των κανονικών επιπέδων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.