ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση

Οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να ολοκληρωθούν το 2015 για να μην επανέλθει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων.

«Πάση θυσία» θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015 καθώς σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν τραπεζικής πηγές, υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει ζήτημα κουρέματος καταθέσεων.

Ήδη έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει σε διάστημα εβδομάδων να προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να ολοκληρώσει έγκαιρα το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, αν για οποιονδήποτε λόγο μετατεθεί για το 2016, τότε τα δεδομένα θα ανατραπούν και υπάρχει κίνδυνος να τεθεί ξανά ζήτημα για «κούρεμα» καταθέσεων.

Χαρακτηριστικό των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων στα οποία οφείλει να ανταποκριθεί είναι ότι με βάση τις υποχρεώσεις του 3ου μνημονίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και να ευθυγραμμιστεί ο νόμος για τη λειτουργία του ΤΧΣ με το νέο πλαίσιο και τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών. Το θετικό είναι ότι το προηγούμενο διάστημα έχει πραγματοποιηθεί αρκετή προεργασία και προετοιμασία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό είχε δημιουργηθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Ειδική Ομάδα Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στόχος της ομάδας είναι η επεξεργασία του πλαισίου επιλογών για την ανακεφαλαιοποίηση ώστε η νέα κυβέρνηση να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα τις αποφάσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών. Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test, με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα αποτελέσματα τις άσκησης θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εν συνεχεία, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο λίγων εβδομάδων προκειμένου να διερευνήσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Αν το ύψος των κεφαλαίων δεν είναι απαγορευτικά υψηλό, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.