ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα

Από τι εξαρτάται η πώληση της Finansbank

Σε επιστολή προς το χρηματιστήριο τονίζει ότι η πώληση θα εξαρτηθεί από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το stress test εξαρτά την πώληση της Finanasbank στην Τουρκία η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή της διοίκησης της ΕΤΕ προς τις χρηματιστηριακές αρχές τονίζεται ότι η συζήτηση για την πώληση της Finansbank είναι πρόωρη πριν την ολοκλήρωση του stress test και τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Από την άλλη πλευρά τραπεζικές πηγές επιμένουν ότι ο όμιλος έχει αναθέσει σε συμβούλους την αναζήτηση επενδυτών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρά το δυσμενές διεθνές κλίμα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την τουρκική τράπεζα και υπάρχουν προκαταρκτικές προσφορές κοντά στη λογιστική αξία της Finansbank.

Η πώληση της Finansbank, εφόσον πραγματοποιηθεί, μπορεί να αποφέρει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην ΕΤΕ δίνοντας μεγάλη “ανάσα”  ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης, μεγιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο με την πώληση της Finansbank η Εθνική χάνει το διαμάντι του στέμματος του ομίλου στο εξωτερικό. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του Ομίλου στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, διαμορφώνονται στα περίπου 17 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.