ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες

Εκλογές - δημοψήφισμα στην Καταλονία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Καταλονία για τις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες λαμβάνουν τη μορφή ενός άτυπου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Επισήμως, οι κάτοικοι αυτής της βιομηχανικής περιοχής, μεταξύ των Πυρηναίων και της Μεσογείου, καλούνται σε αυτές τις τοπικές εκλογές να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της περιφέρειάς τους.

Ωστόσο, ο βασικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το «Μαζί για το Ναι» –που σχηματίσθηκε από το κόμμα CDC του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, το ERC (αριστερά) και ενώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία— θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας αν κερδίσει μαζί με τον ακροαριστερό σχηματισμό CUP, που επίσης τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, δηλαδή 68 από τις 135 έδρες.

Τα περίπου 2.700 εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά ως τις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι διαθέσιμες από τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας).

Οι οπαδοί του «όχι» στην ανεξαρτησία της Καταλονία θα προσέξουν ιδιαίτερα το ποσοστό συμμετοχής, καθώς μπορεί να είναι ενδεικτικό της συσπείρωσής τους. Αντίθετα οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης είναι ήδη πολύ κινητοποιημένοι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν είχε σταματήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να καλεί τους ψηφοφόρους του «όχι», «τη σιωπηλή πλειοψηφία», να πάνε να ψηφίσουν. «Να μην αποφασίσουν για εμάς», τόνισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βαρκελώνη.

Ο Ραχόι έχει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.