ΚΟΣΜΟΣ

Η μουσική μπορεί να πάει εκεί, όπου οι λέξεις δεν μπορούν

H μουσική διπλωματία θέμα συζήτησης στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ

Ο ρόλος της μουσικής στις διεθνείς σχέσεις, το πώς η μουσική και οι πολιτιστικές ανταλλαγές βοήθησαν στη γεφύρωση μεγάλων διχασμών, για παράδειγμα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη Γερμανία και μεταξύ ΗΠΑ και Ανατολής, αναδείχθηκε ενδιαφέρον θέμα συζήτησης στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, που διεξάγεται από χθες στο ομώνυμο θέρετρο της Σλοβενίας.

Ο έξι φορές υποψήφιος για βραβείο Grammy Γερμανός συνθέτης Chris Walden υποστήριξε ότι με τη μουσική ορισμένες φορές επιτυγχάνονται περισσότερα, καθώς κατευθύνει συναισθήματα που είναι παγκοσμίως κατανοητά.

Ένα παράδειγμα ήταν η Γερμανία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε ο Γερμανός μουσικοσυνθέτης, επισημαίνοντας ότι το χάσμα στις νοοτροπίες των δύο πλευρών εξαφανιζόταν σε συναυλίες και ότι η μουσική και οι πολιτιστικές ανταλλαγές «συνέβαλαν πολύ σε αυτό που οδήγησε στην πτώση του Τείχους».

Επιπλέον αναφέρθηκε στους μουσικούς της αμερικανικής τζαζ, όπως ο Λούις Άρμστρονγκ, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αμερικανικής κυβέρνησης, όταν εστάλησαν στο εξωτερικό για να διαδώσουν την ιδέα της «ελευθερίας», χωρίς όμως να ακολουθήσουν στην πραγματικότητα το σενάριο που τους είχαν ορίσει.

Ο Ίβαν Νόβακ από το σλοβενικό αβαντ γκαρντ συγκρότημα της ιντάστριαλ μουσικής σκηνής «Laibach» είπε ότι η συναυλία του Άρμστρονγκ στη Σλοβενία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα στη χώρα μετά τη ρήξη Τίτο - Στάλιν.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμπειρία του συγκροτήματος, το οποίο έδωσε συναυλία στη Βόρεια Κορέα και τόνισε ότι οι οργανωτές "έβαλαν το λαιμό τους στη θηλιά" φέρνοντας την μπάντα σε μία χώρα που προσπαθεί να ανοίξει.

Το μέλος των «Laibach» εξήγησε ότι η μπάντα επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα με το κοινό της Βόρειας Κορέας παίζοντας διασκευές από τη «Μελωδία της Ευτυχίας», μια ταινία που παραδόξως η προβολή της επιτρέπεται στη χώρα και χρησιμοποιείται για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από το διαγωνισμό της Eurovision και τις πολιτικές επιπτώσεις του, με την Ντάρια Σβάιγκερ, δύο φορές εκπρόσωπο της Σλοβενίας στη διοργάνωση να υποστηρίζει ότι είναι ένα φεστιβάλ μουσικής, όπου δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος για αποδοκιμασίες λόγω πολιτικής.

Ο Ίβαν Νόβακ διαφώνησε, σημειώνοντας ότι η Eurovison είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού, στον οποίο οι καλλιτέχνες εκπροσωπούν τη χώρα τους και πώς είναι δύσκολο να διαχωριστεί οποιαδήποτε δημόσια και καλλιτεχνική παράσταση από την πολιτική.

Όσον αφορά τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με το ταξίδι της μπάντας στη Βόρεια Κορέα, ο Ίβαν Νόβακ είπε οι Laibach, θα έπρεπε πιθανώς να παίξουν στη Σελήνη, αν είχαν αυτό ως κριτήριο, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν έχει πραγματικά ένα λευκό ηθικό μητρώο.

Η Ντάρια Σβάιγκερ τόνισε ότι οι μουσικοί είναι κατά κάποιο τρόπο και διπλωμάτες της χώρας τους, καθώς παρουσιάζουν μία εικόνα του πολιτισμού της στους έξω. Μέλος του πρώτου συγκροτήματος στη Σλοβενία που διοργανώνει εκδηλώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η κ. Σβάιγκερ ανέφερε ότι πιστεύει στην ικανότητα της μουσικής να βοηθάει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και να επιλύει συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.