ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις των επενδυτών

Οι προτάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Περίπου 10 προτάσεις έχουν κατατεθεί από επενδυτές και ιδιώτες για το πώς θα γίνει ελκυστική για ιδιώτες η ανακεφαλαιοποίση.

Πάνω από 10 προτάσεις έχουν κατατεθεί στις ελληνικές αρχές από επενδυτές και συμβούλους για το πώς μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μόνον 1-2 από αυτές θεωρείται ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση, προβλέπει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως θα διαμορφωθούν με βάση το βασικό σενάριο του stress test της ΕΚΤ ενώ τα επιπλέον κεφάλαια που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο θα καλυφθούν από το ΤΧΣ. Με το μοντέλο αυτό εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan.

Σύμφωνα με ανάλυσή της η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων, με τα οποία θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το βασικό σενάριο και κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης, για να καλυφθούν οι υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το δυσμενές σενάριο.  Η JP Morgan εκτιμά τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες σε 15 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. Με βάση τρία διαφορετικά σενάρια της JP Morgan για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμά ότι η Eurobank χρειάζεται 1,2 δισ. με βάση το πρώτο (και ηπιότερο) σενάριο, 1,8 δισ. ευρώ με το δεύτερο και 2,5 δισ. με το τρίτο. Η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται 300 εκατ. ευρώ με το πρώτο, 1,2 δισ. με το δεύτερο και 2,1 δισ. με το τρίτο. Για την Εθνική και την Alpha Bank δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το πρώτο και δεύτερο σενάριο. Με βάση το τρίτο (και πλέον αυστηρό) οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται σε 600 εκατ. ευρώ για την Εθνική και στα 800 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank. Σύμφωνα με την ανάλυση το πιθανότερο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες να προσδιοριστούν ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο σενάριο και οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες να διαμορφωθούν στα 4 δισ. ευρώ.

Χθες η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Board - SRB) Elke Koenig σημείωσε ότι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί μια ειδική περίπτωση και δεν πρέπει να θεωρείται ως μοντέλο για μελλοντικές διασώσεις τραπεζών. Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έπεσαν θύματα "ομηρίας" από μια υπερχρεωμένη κυβέρνηση προσθέτοντας ότι η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση τραπεζών, η BRRD, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει προβλήματα μεμονωμένων τραπεζών και όχι γενικευμένων τραπεζικών κρίσεων. Σε ότι αφορά τους κατόχους ομολόγων ελληνικών τραπεζών σημείωσε το πιθανότερο είναι να υποστούν μια απομείωση (bail in).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.