ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρία παραποιούσε τις πραγματικές τιμές ρύπων

Υπό παραίτηση ο επικεφαλής της Volkswagen;

Ώρες υπαρξιακής αγωνίας περνά η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen μετά την αποκάλυψη στις ΗΠΑ ότι παραποιούσε με ένα απαγορευμένο λογισμικό τις πραγματικές τιμές ρύπων.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά διαφάνεια που ίσως κοστίσει σε ορισμένους τη θέση τους.

Αυτές τις μέρες στα διευθυντικά γραφεία της VW στο Βόλφσμπουργκ επικρατεί εμπόλεμο κλίμα. Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη στην προσπάθεια των ιθυνόντων μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου να αντιληφθούν πως διέφυγε ένα τέτοιο σκάνδαλο παραποίησης των τιμών ρύπων σε δοκιμαστικά τεστ σε πετρελαιοκίνητα της εταιρείας που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Ή μήπως ήταν εν γνώσει της διοίκησης; Κι αν ναι, γιατί δεν παρενέβη εγκαίρως;
Ποιος γνώριζε για τους ψεύτικους ρύπους;

vw2

Ερωτήσεις επί ερωτήσεων στις οποίες αναζητούνται εναγωνίως απαντήσεις. Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΕΡΑ, που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεση για παραποίηση των πραγματικών τιμών καυσαερίων, επισημαίνει ότι η VW γνώριζε ήδη από το Μάιο του 2014 για τις παράνομες μεθόδους. Είχαν αποκαλυφθεί τότε έπειτα από έρευνες που έκανε το Πανεπιστήμιο West Virginia. Απόρροια αυτού ήταν η VW να ανακαλέσει πετρελαιοκίνητα μοντέλα για τεχνικό έλεγχο. Ακολούθησε και νέα έρευνα της ΕΡΑ, η οποία απέδειξε ότι το πρόβλημα με τις παραποιήσεις δεν είχε εξαλειφθεί. Ως εκ τούτου παρατηρητές θεωρούν αυταπόδεικτο ότι ο επικεφαλής της VW Μάρτιν Βίντερκορν γνώριζε ήδη από τότε για τις χειραγωγήσεις στις τιμές των καυσαερίων. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο η αμερικανική Υπηρεσία να επανέλθει, αυτή τη φορά δημόσια.
Στη VW ο Βίντερκορν έχει τη φήμη ενός ανώτατου στελέχους που ενδιαφέρεται να μαθαίνει και για τεχνικά ζητήματα στη λεπτομέρειά τους. Εάν όντως γνώριζε και σε τι βαθμό, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση από την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία.
Παραποιήσεις και στη Γερμανία;

Η ζημιά που συμπαρασύρει και ολόκληρη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι τόσο μεγάλη που η γερμανική κυβέρνηση σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο κάλεσε τη VW να εξετάσει εάν υπάρχουν «επιβαρυντικές πληροφορίες» για παραποιημένες τιμές ρύπων και στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Λέσχη Αυτοκινήτου (ECA) υπονόησε ότι μπορεί αυτό να συμβαίνει και ευρύτερα. «Είναι πολύ πιθανό», είπε εκπρόσωπός της, «οι κατασκευαστές να έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο λογισμικό για να παραποιήσουν τις πραγματικές τιμές καυσαερίων και στη Γερμανία».
Σημασία έχει ότι αύριο συνέρχεται εκτάκτως το εποπτικό συμβούλιο της VW, πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής, όπου θα τεθεί το ζωτικής σημασίας ερώτημα εάν γνώριζε ο Βίντερκορν τις ατασθαλίες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά. Υπάρχει και το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να μην έφτασαν σε αυτόν γιατί γνώριζαν ότι θα αντιδρούσε με σκληρότητα. Το συμβόλαιο του Βίντερκορν παρατάθηκε πρόσφατα μέχρι το 2018, αλλά ο τοπικός πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και ο επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων ζητούν να υπάρξουν συνέπειες.
Υπάρχει και ποινική διάσταση;

Στις ΗΠΑ τα ΜΜΕ γράφουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ανακρίσεις προκειμένου να αναζητηθεί πιθανή ποινική διάσταση στο σκάνδαλο, δηλαδή εάν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει εμπλακεί σε εγκληματική δράση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αμερικανική δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής τόσο το αμεριανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η ίδια η VW δεν θέλησαν να τοθετηθούν στα δημοσιεύματα. Αντίθετα, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ακρόαση σε κοινοβουλευτική επιτροπή του Κογκρέσου.
Στη Ν. Κορέα το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας κάλεσε τον αντιπρόσωπο της εταιρείας για διευκρινίσεις. Από τον Οκτώβριο μάλιστα θα αρχίσει ελέγχους για να εξακριβώσει εάν έχουν γίνει ανάλογες παραποιήσεις ρύπων σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και στη Ν. Κορέα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.