ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις»

Στην κάλπη της Κυριακής, ο λαός, «έχοντας πλέον απτά στοιχεία ότι δεν μπορεί να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου, πρέπει να αχρηστεύσει τις παγίδες προκειμένου να τον κάνουν συνένοχο της αντιλαϊκής πολιτικής και να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί υπάρχει λύση στον δρόμο της ανατροπής», τονίζει σε συνέντευξή του στον Γιώργο Μηλιώνη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Προσθέτει ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί διέξοδο για τον λαό η γρήγορη εφαρμογή του Μνημονίου στο όνομα της ταχύτερης απαλλαγής από αυτό.

Αποσαφηνίζει το περιεχόμενο του όρου «μεταρρυθμίσεις» στο καπιταλιστικό πλαίσιο, και τι πραγματικά χρειάζεται ο λαός, αναφέρεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα, ενώ εξηγεί γιατί το ΚΚΕ θεωρεί «ψεύτικες προσδοκίες» τόσο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «παράλληλου προγράμματος», όσο και τις προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας εξηγεί την άποψη του ΚΚΕ για την πορεία εξέλιξης της κρίσης σε σύνδεση με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Ολόκληρη η συνέντευξη του γγ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Ερ: Ποια είναι για το ΚΚΕ, η ποιοτική σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και τι διακυβεύεται κατά τη γνώμη σας στις κάλπες της Κυριακής;

ΔΚ: Τώρα πια ο λαός μας δοκίμασε και την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση που μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΑΝΕΛ στήριξαν το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα. Έχει πλέον χειροπιαστά και ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Γι' αυτό απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα υπάρχει στις 21 του μήνα και θα εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, ο λαός μας πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Σε αυτές τις εκλογές να αξιοποιήσει την πείρα του, να αχρηστεύσει μια προς μια τις παγίδες που του ξαναστήνουν για να τον κάνουν συνένοχο και να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά: τώρα με το ΚΚΕ, γιατί υπάρχει λύση, στο δρόμο της ανατροπής.

Ερ: Μια πλευρά του πολιτικού λόγου διαφόρων κομμάτων, υποστηρίζει ότι άλλες χώρες της ΕΕ που βρέθηκαν σε καθεστώς συμφωνιών τύπου μνημονίου κατάφεραν να βγουν από αυτά και να «επιστρέψουν στις αγορές» εντός των προβλεπομένων από τις συμφωνίες χρονικών ορίων, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να υπάγεται σε ένα τέτοιο καθεστώς. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Τσίπρας επανέφερε αυτό που με παρόμοιο τρόπο είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου ότι «ο γρηγορότερος τρόπος για να βγούμε από τα μνημόνια είναι η εφαρμογή τους». Π΄ψς τοποθετείται το ΚΚΕ απέναντι σε αυτά;

ΔΚ: Αυτή η λογική είναι «βαρέλι χωρίς πάτο» για τους εργαζόμενους, δεν αποτελεί ούτε κατά διάνοια, διέξοδο για τον λαό μας. Η γρήγορη εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου, όπως και των προηγούμενων, αποτελεί ανάγκη και απαίτηση των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων, που περιγράφουν το μνημόνιο ως την ύστατη προσπάθεια ανόρθωσης των κερδών τους, γι' αυτό ζητούν πλήρη στοίχιση στις επιδιώξεις τους, έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα, για την οποία μιλούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, περνάνε απαραίτητα μέσα από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των φτωχών επαγγελματιών και εμπόρων, της φτωχής αγροτιάς με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια. Η καπιταλιστική αυτή, ανάπτυξη θα πατήσει απαραίτητα πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, τι έφερε η ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού, τα 27 εκατομμύρια τουριστών φέτος; Κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, δουλειά σε κάτεργα με μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους. Αλλά και στις χώρες που αναφέρετε και που έχουν ως υπόδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, άλλα κόμματα, η πραγματικότητα για το λαό είναι εξίσου σκληρή: αντιλαϊκά μέτρα, ισοπεδωμένα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, φτώχεια, ανεργία και φυσικά σε ισχύ όλες οι σκληρές δεσμεύσεις της ΕΕ.

Ερ: Ποια η άποψη του ΚΚΕ στη θέση διαφόρων κομμάτων ότι ανεξαρτήτως μνημονίων, "η χώρα, έπρεπε και πρέπει να προβεί σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις";

ΔΚ: Με τον όρο "μεταρρυθμίσεις" όλα αυτά τα κόμματα αναφέρονται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, οι καπιταλιστές, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, στον λαό. Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, των μισθών, οι ομαδικές απολύσεις, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, της κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας υγείας και παιδείας, την απελευθέρωση των ιδιωτικοποιήσεων και τόσα άλλα που αποτελούν διακαείς πόθους του κεφαλαίου, πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια. Θυμηθείτε, εξάλλου, ότι κάθε τέτοια ανατροπή δικαιωμάτων συνοδευόταν και από την αντίστοιχη προπαγάνδα περί "σκληρών αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων". Ε, φτάνει πια. Εκείνο που χρειάζεται ο λαός μας είναι όχι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, άντε και κανένα μπάλωμα στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά πραγματικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και οικονομίας, σύγκρουση με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, την ΕΕ, για να μπορέσει να ζήσει με πλήρη δικαιώματα.

Ερ: Είναι διάχυτη και μάλλον στέρεη η αίσθηση ότι εκατομμύρια πολιτών ζητούν αμέσως απάντηση σε σειρά πολύ πιεστικών προβλημάτων. Τι πρόταση έχει το ΚΚΕ για αυτήν την πολύ γρήγορη ανακούφιση που είναι πλέον λαϊκό αίτημα;

ΔΚ: Το ΚΚΕ έχει δεκάδες προτάσεις, κυριολεκτικά για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Τις έχει καταθέσει στη Βουλή, και το κυριότερο πρωτοστατεί για να γίνουν στόχοι πάλης για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Καθημερινά οργανώνει την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και για την ανακούφιση των εργαζόμενων από τα οξυμένα προβλήματα, για την αλληλεγγύη, την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Υπενθυμίζω, εδώ, ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά» ούτε καν δέχτηκε να συζητήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, όχι μόνο για την κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, αλλά ούτε καν τροπολογίες για ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές, για να σβηστούν τα χρέη των σχολείων σε δημόσιες υπηρεσίες, για τα κόκκινα δάνεια, την ασφάλιση των ανέργων κ.ά.

Επιβεβαιώνεται ότι ο αγώνας αυτός, για την γρήγορη ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, δεν θα είναι, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, να αποσπά κατακτήσεις, αν δε βάζει στο επίκεντρο την αιτία των προβλημάτων και των δεινών: την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία που γεννάνε και αναπαράγουν τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους.

Ερ: Γιατί χαρακτηρίζετε ως καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών, τις προτάσεις τόσο της "Λαϊκής Ενότητας", αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ περί «παράλληλου» με το μνημόνιο προγράμματος;

ΔΚ: Πρόκειται για εξόφθαλμη κοροϊδία. Οι του ΣΥΡΙΖΑ Νο2, η ΛΑΕ, πήραν τα προηγούμενα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και ξανασερβίρουν την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» που έταζε τον «ουρανό με τ' άστρα» στο κεφάλαιο και ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους -που ούτε αυτά δε μπόρεσε να δώσει. Οι του ΣΥΡΙΖΑ Νο 1 λένε τώρα ότι και το μνημόνιο θα υλοποιούν και τα προβλήματα που θα δημιουργεί το μνημόνιο θα λύνουν. Μα ποιόν κοροϊδεύουν; Πώς θα αμβλύνεις τις συνέπειες για τον συνταξιούχο που του κόβεις το ΕΚΑΣ και τον καταδικάζεις στην ανέχεια; Πώς θα αμβλύνεις τις συνέπειες για τη γυναίκα που της λες να βγει στη σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς; Τι θα κάνεις, δηλαδή, με τους αυτοαπασχολούμενους, τα μικρομάγαζα, που τους τσακίζεις στη φορολογία; Με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, που βάζει τον άνεργο που δεν έχει καν εισόδημα να πληρώνει το ίδιο με αυτούς που δεν ξέρουν τι έχουν; Άλλωστε το παράλληλο πρόγραμμα -το λέει και το όνομα του- θα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με το πρόγραμμα-μνημόνιο, στην έξοδο από την κρίση για το κεφάλαιο με ξεζούμισμα του λαού.

Ερ: Το ΚΚΕ πάντοτε στον πολιτικό του λόγο -και όχι μόνο προεκλογικά- ελάμβανε υπόψη του τις διεθνείς εξελίξεις. Κατά πόσο εξαρτάται από αυτές η εξέλιξη της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα;

ΔΚ: Οι εξελίξεις και εδώ, στη χώρα μας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης συνολικά, την πορεία των αντιθέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όπου υπάρχει κρίση και μεγάλη ανισομετρία. Π.χ. θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των ΗΠΑ, όπου οι οικονομολόγοι τους λένε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να βυθιστεί σε κρίση ξανά, η Κίνα έχει επίσης επιβράδυνση και αυτό επιδρά στη διεθνή οικονομία, αντίστοιχα η Ρωσία κ.λπ. Και αυτό βέβαια επιδρά και στην Ελλάδα, με τα μικρά μεγέθη που έχει. Οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση έχουν και τη δική τους δυναμική και η προσπάθεια για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα μπορεί να σκοντάψει και σε άλλα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν. Το ζήτημα είναι ο λαός μας να μη μείνει θεατής, αυτών των εξελίξεων. Στο σάπιο αυτό σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα, ανεξάρτητα από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που επιλέγει κάθε φορά η αστική τάξη, δεν υπάρχει φιλολαϊκός δρόμος.

Ερ: Πέραν των όσων αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων δημοσιοποιούνται, ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από τις εξορμήσεις και τις περιοδείες τόσο τις δικές σας, όσο και στελεχών του κόμματος; Με δεδομένη την γενική παραδοχή -ακόμα και από τους πολιτικούς σας αντιπάλους- της συνέπειας στις θέσεις του κόμματος, τι διαφορετικό συναντάτε τώρα;

ΔΚ: Υπάρχει καταρχάς αυτό που λέτε, η εκτίμηση ενός μεγάλου μέρους των εργαζόμενων προς το ΚΚΕ. Ότι είναι σταθερό, είπε την αλήθεια, δεν δέχτηκε να κοροϊδέψει για να αρπάξει μερικές ψήφους, δεν δέχτηκε να μπει σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις για να διαχειριστεί τον καπιταλιστικό "μονόδρομο". Ότι είναι σταθερά στο πλευρό του, παλεύει, έχει θέσεις και σχέδιο που ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας, αποτελούν το πραγματικά διαφορετικό, ελπιδοφόρο. Βέβαια την ίδια ώρα συναντάμε και την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, το "δεν γίνεται τίποτα", κυρίως από λαϊκό κόσμο που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, επένδυσε εκεί τις ελπίδες του, αισθάνεται τώρα προδομένος. Το ζητούμενο είναι να μην κυριαρχήσει αυτό, να μη χαθεί άλλος χρόνος για τον λαό μας. Το αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών με ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ μπορεί να σπάσει και την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, να σηματοδοτήσει ότι κάτι αλλάζει, ότι ο λαός είναι διατεθειμένος να μην κάτσει στη γωνία αλλά να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Ερ: Τελευταία ερώτηση η "κλασσική": Γιατί τώρα ΚΚΕ, ποια είναι η λύση στον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής που προτείνει το κόμμα;

ΔΚ: Γιατί με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να αντιπαλέψουμε το μνημόνιο που χρεοκοπεί τον λαό, να ανοίξουμε τον δρόμο για να απαλλαγούμε οριστικά από τις αντιλαϊκές συμφωνίες-μνημόνια και τους πραγματικούς υπεύθυνους: την εξουσία του κεφαλαίου και τις ενώσεις του. Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, με τη συμμετοχή, την οργάνωση, την πάλη τους, με δυνατό ΚΚΕ μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Γιατί υπάρχει λύση για τον λαό μας κι αυτή βρίσκεται στον δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο, την εξουσία του, την ΕΕ και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Στη θέση της καπιταλιστικής ζούγκλας της αγοράς, του κλεισίματος των επιχειρήσεων, των συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των ομίλων, της ανεργίας και της αναδουλειάς, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ορθώνουμε την κεντρικά σχεδιασμένη κοινωνικοποιημένη οικονομία. Με την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία να συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο και το σχεδιασμό της παραγωγής και στους θεσμούς της νέας εξουσίας. Αυτές είναι και οι προϋποθέσεις για πραγματική λύτρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου, για μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτό είναι το πραγματικό καινοτόμο και πρωτοπόρο σήμερα. Σε αυτόν το δρόμο μόνο μπορούν οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τη ζωή που τους αξίζει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.