ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νόμιμα κρίθηκαν από το ΣτΕ

Με δύο προεδρικά διατάγματα και υπογραφή Τσίπρα τα πέντε νέα και μετονομαζόμενα υπουργεία

Οι συντεταγμένες του νέου κυβερνητικού χάρτη καταγράφονται σε δύο προεδρικά διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και διαβιβάστηκαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε αυτά προβλέπονται πέντε νέα και μετονομαζόμενα υπουργεία αλλά και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων καταπολέμησης της διαφθοράς στο οποίο προΐστατο ο Παν. Νικολούδης) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα νέα και μετονομαζόμενα υπουργεία είναι:

1) υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

2) υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

3) υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

4) υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

5) υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

-Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

-Ακόμη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

-Επίσης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

-Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανασυνιστάται και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η διαφθορά στο Δικαιοσύνης

Μια από τις σημαντικότερες διαφορές είναι πως η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ υπουργός τέτοια ζητήματα μέχρι πρότινος ο κ.Νικολούδης) νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΣτΕ: Νόμιμα τα δύο Προεδρικά Διατάγματα του πρωθυπουργού

Νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τα δύο Προεδρικά Διατάγματα του πρωθυπουργού με τα οποία ανασυστήνονται και μετονομάζονται βασικά υπουργεία.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας (προεδρεύων ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και ο εισηγητής ο Πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης) με τις υπ΄ αριθμ. 127 και 128/2015 γνωμοδοτήσεις του έκρινε νόμιμα τα επίμαχα δυο Προεδρικά Διατάγματα.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκανε μια νομοτεχνικού περιεχομένου παρατήρηση επί των επίμαχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει ότι στα σχετικά άρθρα του Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρονται στην ανασύσταση και μετονομασία των υπουργείων α) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, β) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, γ) Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δ) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πρέπει να περιληφθεί διάταξη η οποία να κάνει σαφές ότι στα ανασυστόμενα υπουργεία μεταφέρονται και οι εποπτευόμενοι φορείς τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.