ΚΟΣΜΟΣ

Το δίλημμα του Τζέρεμι Κόρμπιν

Να γονατίσει ή να μη γονατίσει μπροστά στη βασίλισσα;

O νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: να γονατίσει ή όχι ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ;

Ερωτηθείς σχετικά από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο 66χρονος Κόρμπιν, που οφείλει να ορκιστεί πίστη στην Ελισάβετ στο πλαίσιο των νέων του αρμοδιοτήτων, περιορίστηκε στο να απαντήσει:

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτό συμπεριλαμβανόταν (…) θα πρέπει να το σκεφθώ, εντάξει;».

Η τελετή του όρκου της πίστης η οποία πραγματοποιείται στο «Μυημένο Συμβούλιο» δεν ελκύει σε γενικές γραμμές την προσοχή και πραγματοποιείται με την παρουσία λίγων προσώπων, ενός γραμματέα και ορισμένων υπουργών.

Σε αυτό το Συμβούλιο συμμετέχουν οι στενοί σύμβουλοι της βασίλισσας, που έχουν ορκιστεί πίστη σε εκείνη και γονατίζουν ενώπιόν της φιλώντας της το χέρι. Περιλαμβάνει περίπου 400 μέλη, ανάμεσά τους τους θρησκευτικούς ηγέτες και συγκαλείται μία φορά το μήνα.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης δεν θέλησε να αποκαλύψει την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αποτελεί μέλος αυτού του Συμβουλίου, ένα γεγονός που του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας υπό απόλυτη μυστικότητα.

Η τελετή του όρκου της πίστης είναι καθαρά τυπική ωστόσο προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν απέφυγε να ψάλει τον εθνικό ύμνο «God Save the Queen» κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σιωπή του ήταν μια ένδειξη σεβασμού.

Ωστόσο κατά το παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας, ακόμα κι αν διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την ηγεσία των Εργατικών ότι δεν θα «διεξάγει αυτή τη μάχη» λόγω της υψηλής δημοτικότητας που απολαμβάνει η βασιλική οικογένεια.

Ο Κόρμπιν, που εξελέγη βουλευτής το 1983, είχε ορκιστεί πίστη στη βασίλισσα όπως όλοι οι βουλευτές του κοινοβουλίου. Ωστόσο η ορκωμοσία του εν λόγω Συμβουλίου αποτελεί μια πιο επίσημη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.