ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα διεκδικήσει ανανέωση

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποχωρεί από τη θέση του στο τέλος του έτους

O Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποχωρήσει από την θέση του στα τέλη του 2015 και δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του.

Ο Γκουτέρες αποχωρεί σε μια χρονική στιγμή όπου η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που εγκατέλειψαν την χώρα τους αναζητώντας ασφάλεια στη Δύση, προστίθενται στις ροές των μεταναστών που φεύγουν για να γλυτώσουν από τους πολέμους και την πείνα από τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Ο Γκουτέρες απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες σχετικά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν που αναμένεται να αποχωρήσει τον επόμενο χρόνο.

«Η φιλοδοξία μου είναι ακριβώς το να ολοκληρώσω έως το τέλος τη θητεία μου κάνοντας ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνω. Και τότε θα εξετάσω τα επόμενα βήματά μου. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι έχω αρκετά θέματα να διευθετήσω» δήλωσε ο 66χρονος πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σε δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν γενικούς γραμματείς, δε γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε» προσέθεσε προτού φύγει.

Η εκπρόσωπος τύπου του Γκουτέρες, Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε: «υπηρέτησε σε αυτήν την θέση για πάνω από 10 χρόνια. Η θητεία του είχε ήδη παραταθεί κατά 6 μήνες. Επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο».

Η Δανία έχει ήδη προτείνει την πρώην πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ ως ενδεχόμενη αντικαταστάτρια του Γκουτέρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.