ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ και «κόκκινα δάνεια» στις προτεραιότητες
Οριστικά «παρελθόν» το «κούρεμα» καταθέσεων
Σχεδόν 5 δισ. ευρώ για ανάπτυξη και άνεργους μέσα στην χρονιά...
του Βαγγέλη Δουράκη
Δύο 24ωρα πριν από το Eurogroup και η Αθήνα συνεχίζει να διαμορφώνει τους φακέλους που θα παραδώσει στους …επόμενους: Ο Γιώργος Χουλιαράκης δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων που είναι ανακεφαλαιοποίηση, «κόκκινα δάνεια» και κοινοτικά κονδύλια.
Μετά την σύσκεψη που είχε ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης Στουρνάρας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα έγινε γνωστό ότι θα συσταθεί Ειιδικής Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέλιξη που αποτυπώνει το πόσο «καίει» την Κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα.
Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς, που θα έχουν ως στόχο σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση «την άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις».
Ενθαρρυτνικό είναι πάντως το στοιχείο πως όπως έγινε ξεκάθαρο κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο μείζων στόχος του να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων επιτεύχθηκε.
Επόμενος στόχος πλέον είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές και να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans - NPLs) ώστε να ξεκινήσουν να χρηματοδοτούν πάλι την οικονομία με νέα δάνεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε το πλαίσιο διαχείρισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το οποίο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ενώ σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις μεταξύ συστημικών τραπεζών, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον Γιώργο Χουλιαράκη για την εν εξελίξει η άσκηση των stress test. Στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πορεία των capital controls και διαπιστώθηκε ότι μέρα με τη μέρα υπάρχει σημαντική χαλάρωση στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο ακόμη δεν τίθεται θέμα να αυξηθεί το όριο ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα πέρα από τα 420 ευρώ εβδομαδιαίως που ισχύει τώρα.
Σε κάθε περίπτωση άλλο ένα «καυτό μέτωπο» για την Αθήνα είναι εκείνο των επενδύσεων και κυρίως η διασφάλιση των κονδυλίων παλιού και νέου ΕΣΠΑ: Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ενημέρωσε σχετικά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Βαλντις Ντομπρόβσκις τόνζε απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, πως η Αθήνα θα λάβει σχεδόπν 5 δισ. Την φετινή χρονιά και επανελάμβανε «την τεχνική και πολιτική στήριξη της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρέχουν τα κοινοτικά ταμεία, αναμενόμενου ύψους 35 δις ευρώ, μέχρι το 2020».
Όπως έλεγε, η Ελλάδα το 2015 αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 4.9 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από«τους πόρους που προορίζονται για την Ελλάδα από τα 5 ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ) και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (FEAD), για τις περιόδους προγραμματισμού 2007-2013 και 2014-2020, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων» και υπογραμμίζει, αναφορικά με το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ για την Ελλάδα, ότι «το πρόγραμμα απασχόλησης και οικονομικής μεγέθυνσης για την Ελλάδα, που ενέκρινε η Επιτροπή στις 15 Ιουλίου, θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της χρήσης των ενωσιακών πόρων, με κινητοποίηση έως και 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων για τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας».
