ΕΛΛΑΔΑ

Εθελόντρια γιατρός εξετάζει ενήλικες και παιδιά

Πλ. Βικτωρίας: Κακές συνθήκες διαβίωσης και βροχή δημιουργούν προβλήματα υγείας για τους πρόσφυγες

Γρίπη, βρογχίτιδα και γαστρεντερίτιδα είναι τα συχνότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και της αλλαγής του καιρού.

Αυτό διαπιστώνει η Ειρήνη, εθελόντρια γιατρός που επισκέπτεται την πλατεία Βικτωρίας σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξετάζει ενήλικες και παιδιά.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειονότητα των προσφύγων δεν εμφανίζουν νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους. «Ωστόσο, έχουν γρίπη και γαστρεντερίτιδες που δυσκολεύουν τη διαβίωσή τους. Επίσης, υπάρχουν πολλά παιδιά εμπύρετα, τα οποία δεν έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε περίθαλψη, ούτε καν σε τουαλέτα και τρεχούμενο νερό», εξηγεί.

«Χτες είδα παιδάκια με βρεγμένα ρούχα, αυτό είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους. Συχνά εμφανίζουν βρογχίτιδα, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης, δεν τρώνε σωστά, δεν κοιμούνται σωστά και κρυώνουν», συμπληρώνει.

Η σύντομη παραμονή των προσφύγων στην Αθήνα είναι, επίσης, ανασταλτικός παράγοντας για πλήρη ιατρική φροντίδα. «Τους δίνω τα απαραίτητα φάρμακα, που προέρχονται από δωρεές, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σωστή ιατρική φροντίδα γιατί φεύγουν. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους δώσω κάποια φάρμακα να πάρουν μαζί τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους», διευκρινίζει. Χτες, μόνο σε μία περίπτωση γυναίκας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Έκκληση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας των προσφύγων, ειδικά τώρα που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, απευθύνει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Όπως λέει ο πρόεδρος, Γιονούς Μοχαμαντί, οι άνθρωποι προσπαθούν να προφυλαχθούν από τη βροχή κάτω από ομπρέλες, στις εισόδους πολυκατοικιών και στο σταθμό του ΗΣΑΠ. «Είναι ανάγκη να ανοίξουν και άλλα κέντρα φιλοξενίας και γήπεδα σε όλη την Ελλάδα, γιατί κάποια στιγμή θα έχουμε νεκρούς», προσθέτει.

Χτες το βράδυ αστικά λεωφορεία μετέφεραν πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο για να μείνουν προσωρινά, έπειτα από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, και σήμερα πολλοί είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι ο καιρός αλλάζει και προσπαθούμε για τις καλύτερες συνθήκες», επισημαίνει από την πλευρά της η υπεύθυνη λειτουργίας του Ελαιώνα, Ανθή Καραγγελή. «Όποιος έρθει στο κέντρο φιλοξενίας δεν θα μείνει απ' έξω. Χτες όλοι όσοι ήρθαν με τη βροχή μπορεί να περίμεναν λίγη ώρα, αλλά μπήκαν», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.