ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

«Πόλεμος» επενδυτών - ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίηση

Οι ξένοι επενδυτές ζητούν οι κεφαλαιακές ανάγκες να προσδιοριστούν με στοιχεία και όχι γνώμες!

Σε «ανοιχτό πόλεμο» μεταξύ επενδυτών και ΕΚΤ εξελίσσεται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης με τους επενδυτές να επιδιώκουν να ανατρέψουν τα σχέδια της ΕΚΤ για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Wilbur Ross, που μετείχε στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank δήλωσε ότι η η αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττές επιβαρύνσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Υπογράμμισε ότι το πραγματικό θέμα είναι η πιθανότητα το βασικό σενάριο που θα χρησιμοποιηθεί να είναι πολύ απαισιόδοξο και έτσι το stress test να είναι εντελώς εκτός ορίων. Επίσης ζήτησε οι αυξήσεις κεφαλαίου και η απομείωση που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών πρέπει να βασιστούν σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε γνώμες.

Σημειώνεται ότι ξένοι επενδυτές και μέτοχοι τραπεζών, ασκούν ισχυρές πιέσεις, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2014 πριν επένδυσαν πάνω από 8 δισ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, βασιζόμενοι στην τότε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Οι επενδυτές διατυπώνουν έντονους προβληματισμούς και αιτιάσεις για το πώς, χωρίς τα οικονομικά δεδομένα της χώρας να έχουν μεταβληθεί τόσο ριζικά, οι θεσμοί προσδιόρισαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 25 δισ. ευρώ. Οπως υπογραμμίζουν αναλυτές, η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τελευταίους μήνες, είναι μην αρνητική, δεν δικαιολογεί ωστόσο τέτοιο ύψος κεφαλαιακών αναγκών. Οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών επιδιώκουν να «κρατήσουν» χαμηλά τις κεφαλαιακές ανάγκες, ώστε οι αυξήσεις κεφαλαίου να διαμορφωθούν σε μικρά επίπεδα και να μην οδηγήσουν σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής τους.

Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός πιέζει για να οδηγήσει τα νούμερα προς τα πάνω, θεωρώντας ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί οριστικά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στο πρώτο τρίμηνο το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (που περιλαμβάνει και τις αναδιαρθρώσεις δανείων) των ελληνικών τραπεζών ανήλθε στο 42% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2015 (από 39% στο τέλος Δεκεμβρίου), στο 45% στο τέλος Ιουνίου, ενώ αναμένεται δυσμενέστερη εικόνα στο τρίτο τρίμηνο, εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών. Οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι επιδιώκουν να «καθαρίσουν» οριστικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και επιθυμούν οι κεφαλαιακές ανάγκες να διαμορφωθούν στο ανώτατο δυνατό εύρος, δηλαδή κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.