MEDIA

Προσφυγική κρίση και ανακεφαλαιοποίηση

FAZ: Οι δύο «άσοι στο μανίκι» της Αθήνας

Ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των δύο δισ. ευρώ από το τρίτο πακέτο διάσωσης, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εξηγώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει δύο καλά χαρτιά καθώς το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου, όμως καθώς καθυστερεί η αξιολόγηση των πιστωτών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Όμως, σύμφωνα με τη FAZ, αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση και οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν σε κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και την ευρωζώνη.

«Ο ελληνικός κίνδυνος θα μετατραπεί γρήγορα σε ευρωπαϊκό, ανεξάρτητα από το αν οι ελληνικές τράπεζες είναι "συστημικές" ή όχι», τονίζει η εφημερίδα.

Ο άλλος λόγος που η Αθήνα έχει διαπραγματευτικά περιθώρια είναι η προσφυγική κρίση, εκτιμά η FAZ.

Το πολιτικό βαρομετρικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Το πρώτο εξάμηνο του έτους το Βερολίνο είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, όμως πλέον η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Η δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι απολύτως προς το συμφέρον του Βερολίνου. Όμως το γεγονός παραμένει ότι αυτές δεν θα είναι αρκετές γι' αυτό τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ εξαρτάται από τα περαιτέρω βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει στο θέμα η Αθήνα, σημειώνει η FAZ.

Διότι προκειμένου να περιοριστεί η εισροή μεταναστών στη Γερμανία, η Μέρκελ γρήγορα θα δεχθεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά η εφημερίδα.

Τέτοιου είδους συμβιβασμοί ταιριάζουν στη λογική της Γερμανίας και σίγουρα της καγκελαρίου, εξηγεί η FAZ. Έτσι μια ενδεχόμενη άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την καταβολή της νέας δόσης στην Αθήνα δεν θα ήταν αποφασιστικής σημασίας. Το αργότερο ως την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.