ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η φοροδιαφυγή έχει … πολλά ποδάρια

Η φοροδιαφυγή … έχει πολλά ποδάρια. Και τις πλείστες των περιπτώσεων βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές αρχές. Κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα με τις πρόσφατες πρακτικές των πειραγμένων λογισμικών, όπου μπορεί οι υπηρεσίες να κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στο εν λόγω «κύκλωμα», εντούτοις η τεχνολογία «τρέχει» και τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, εφεξής.

Τις παλαιού τύπου ταμιακές εάν ήταν «μαϊμού» ένας ελεγκτής και εμπειρικά ακόμη μπορούσε να τις εντοπίσει, αλλά και να καταγράψει το πόσες παράνομες αποδείξεις «κόπηκαν»..

Τώρα μιλάμε πλέον για ταμιακές – υπολογιστές, τις οποίες «πειράζουν» -με το αζημίωτο βέβαια- γνώστες της τεχνολογίας οι λεγόμενοι hackers ώστε να δείχνουν λιγότερο τζίρο από αυτόν που πραγματικά έγινε: Και το «κύκλωμα» είναι διευρυμένο όπως απέδειξε η εκτεταμένη έρευνα των διωκτικών αρχών που έπιασαν» στην «φάκα» εταιρείες πληροφορικής που προμήθευαν επιχειρήσεις λιανικής και εστίασης με λογισμικό το οποίο τους έδινε τη δυνατότητα να εκδίδουν κανονικές αποδείξεις, αλλά στο τέλος της ημέρας να μειώνουν τον τζίρο και έτσι να παρακρατούν ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ!!

Η έρευνα μάλιστα ξεκίνησε πριν από 6 μήνες, μετά τις πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στις αρχές για την απάτη με το ειδικό λογισμικό και την έκταση που είχε λάβει. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε δύο εταιρείες που πωλούσαν ταμειακές μηχανές και κατέσχεσαν τους servers, οι οποίοι εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Πως δουλεύει το σύστημα;

Ο καταστηματάρχης χτυπά κανονικά στην ταμειακή μηχανή τις εισπράξεις από τις πωλήσεις, χωρίς να κινεί τις υποψίες των πελατών που παραλαμβάνουν τις αποδείξεις τους, ωστόσο στο κλείσιμο της ημέρας με τη βοήθεια του λογισμικού και με κάποιους hackers να «δουλεύουν» από το …σπίτι τους μπορεί και απαλείφει το τελευταίο ψηφίο των εισπράξεων, εμφανίζοντας για παράδειγμα αντί 1.000 ευρώ, 100 ευρώ. Έτσι, ο επιχειρηματίας βάζει στην τσέπη ένα μεγάλο ποσό μαύρου χρήματος και το κράτος χάνει τους προβλεπόμενους φόρους.

Στην υπόθεση εμπλέκονται άνω των 500 καταστημάτων και επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι ίσως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής: Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστηματάρχη στην περιφέρεια, ο οποίος είχε με τον τρόπο αυτόν καταφέρει να αποκρύψει εισόδημα ύψους 1.800.000 ευρώ!

Δεδομένου λοιπόν ότι η φοροδιαφυγή βρίσκεται σχεδόν πάντα ένα βήμα μπροστά από τις Αρχές, ίσως πλέον χρειάζεται η στελέχωση ενός εξειδικευμένου τμήματος ελεγκτών που θα λειτουργούν ως … αντιhuckers, καθότι πλέον αυτή η νέα μέθοδος έχει προσλάβει διαστάσεις … «νέας μόδας» μεταξύ των επιτήδειων. Και βέβαια με αυστηρότατες ποινές που θα φτάνουν έως και το οριστικό «λουκέτο» ή αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος, για όσους εντοπιστούν να παρανομούν. Καθώς εάν δεν «φρενάρει» και αυτός ο νέος τύπος απάτης δεν θα αργήσει να δελεάσει και όσους είναι ..όσο το δυνατόν νομοταγείς..

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 10:15 12/10/2015

    Πάντως το Πόρισμα της Ειδικής Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον 03/2014 ΡΗΤΑ αναφέρει πως για την πτώχευση της Ελλάδος πέρα από τα ΨΕΥΔΗ Στοιχεία που έστελνε στην Ευροστατ η Κυβέρνηση Καραμανλή , ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Α.Ε . Δηλαδή Προκλητική νομοθεσία που κάνει τα στραβά ματια στην ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ μεσαιομεγάλων Επιχειρήσεων Εγχώριων & Πολυεθνικών (βλ: Τριγωνικές Εικονικές Συναλλαγές ,, φορολόγηση κερδών στις Έδρες τους στην αλλοδαπή , ακίνητα επιχειρήσεων σε εξωχώριες κλπ ) . ΟΛΑ τα πανάκριβα ακίνητα και σκάφη ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΚΡΑΤΟΣ μας επιτρέπει να τα έχουν ως εταιρικές περιουσίες και να είναι ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ .
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ είναι τεράστιο ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ η ΕΞΑΊΡΕΣΗ των Εταιρικών και Τραπεζικών (ΑΛΛΆ και των ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ , ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ) ακινήτων από τον ΕΜΦΙΑ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.