ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο είναι το ενδιαφέρον επενδυτών για την τουρκική τράπεζα

Ουρά για την Finansbank - Στα 3 δισ. ευρώ το ...τίμημα

Ικανοποίηση επικρατεί στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την απόκτηση της θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκία.

Όπως εκτιμούν αναλυτές το έντονο ενδιαφέρον παρά τα προβλήματα στην Τουρκία δημιουργεί αισιοδοξία ότι το τίμημα θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει την λογιστική αξία της τράπεζας η οποία ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.  Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε είναι πιθανό η Εθνική να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet η γαλλική τράπεζα Societe Generale συνεργάζεται με την τουρκική τράπεζα Fibabanka για την υποβολή πρότασης για την Finansbank. Την ίδια ώρα ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης η Qatar National Bank (QNB) και η Garanti Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα κέρδη της ενισχύθηκαν στα 94 εκατ. ευρώ (317 εκατ. τουρκικές λίρες), τη στιγμή που η Εθνική εμφάνισε ζημίες 159 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της τράπεζας πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους υπογραμμίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως θα προκύψουν από το stress test. Αν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τότε η ΕΤΕ θα επιδιώξει να διατηρήσει ένα ισχυρό κομμάτι στην Finansbank, αν όμως οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι πολύ υψηλές τότε θα προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση σε συνεργασία με συμβούλους διερευνά το επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει γρήγορα όταν οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η ΕΤΕ τόνισε ότι: «ενόψει ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του AQR και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) που διεξάγει η ΕΚΤ, εξετάζει, όπως οφείλει, σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Κατά την παρούσα διερευνητική φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ασκήσεων από την ΕΚΤ θεωρείται πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη περί υιοθέτησης συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής επί των αναφερομένων στα δημοσιεύματα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.