ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Στο Μαξίμου σύσκεψη για την ανακεφαλαιοποίηση

Θα εξεταστεί ο νέος νόμος – Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το stress test. Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό όπου θα εξεταστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα και εκτιμούν ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι διαχειρίσιμο. Όπως εκτιμούν αν αφαιρεθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, οι πωλήσεις περιουσιακών κεφαλαίων αλλά και οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν με την μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές τότε το ποσό που θα πρέπει να αντλήσουν από ιδιώτες προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα περιορίζεται στα 6-7 δις. ευρώ.

Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, τοι επόμενο 48ωρο θα είναι κρίσιμο καθώς θα ενταθούν οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ευρωπαϊκών αρχών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι τεχνικές πτυχές και οι παραδοχές της άσκησης και να προσδιοριστεί ο τελικός λογαριασμός.

Δύο είναι τα βασικά σημεία τα οποία θα προσδιορίσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών:

  • Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων (Asset Quality Review) που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ πήρε ένα πολύ μεγάλο δείγμα δανείων από όλες τις κατηγορίες και αφού τα εξέτασε αναλυτικά, εκτίμησε τις πρόσθετες προβλέψεις που πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η εικόνα των «κόκκινων» δανείων επιδεινώθηκε το 2015 λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας και της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
  • Ο δεύτερος βασικός προσδιοριστικός παράγοντας θα είναι το ύψος στο οποίο θα καθοριστεί το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας. Στα πανευρωπαϊκά stress tests, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, το όριο ήταν στο 8% για το βασικό σενάριο και 5,5% για το δυσμενές. Ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιμένει σε μια πιο συντηρητική στάση, σταθμίζοντας πιθανότατα την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τον αυξημένο κίνδυνο που δημιουργεί η έφεση της χώρας στην πολιτική αστάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ ζήτησε αρχικά δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,5%, αλλά φαίνεται ότι τελικά αποδέχθηκε βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς για δείκτη 9,5% για το βασικό και 8% για το δυσμενές σενάριο. Σύμφωνα με αναλυτές, η τρέχουσα αξιολόγηση είναι σε ένα πολύ δυσμενέστερο περιβάλλον σε σχέση με αυτήν του 2014, καθώς η εκτίμηση των θεσμών είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3% το 2015, κατά 1,3% το 2016, ενώ το 2017 θα ανακάμψει με +2,7%. Η αρνητική πορεία της οικονομίας, που είναι το βασικό σενάριο, επιδεινώνει την κατάσταση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών με τελικό αποτέλεσμα τη διόγκωση των κεφαλαιακών αναγκών.

Εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, θα είναι το νομοθετικό πλαίσιο που θα περιγράφει τον τρόπο που θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και με ποιες συνθήκες το Δημόσιο θα αναλαμβάνει αυξημένες εξουσίες. Ο σχετικός νόμος πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στη μέρα και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.