ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λογαριασμός της …ύφεσης

Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών και χωρίς ιδιαίτερες … αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Λίγες ώρες αργότερα συνεδριάζει το Eurogroup για να «σφραγίσει» τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν σε εκταμίευση δόσης 3 δισ. ευρώ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο  Οικονομικής Πολιτικής συνεδρίασε και ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που –σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες – είναι ευθυγραμμισμένο με τους στόχους και τις παραδοχές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

Το προσχέδιο «πατάει» στις προβλέψεις του Μνημονίου και αναλόγως των δεδομένων που θα προκύψουν μέχρι το Νοέμβριο, οπότε θα κατατεθεί το τελικό κείμενο, υπολογίζεται πως θα υπάρξουν  αλλαγές.

Όπως όλα δείχνουν το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εγγράψει στο προσχέδιο ότι λέει το Μνημόνιο τόσο για την ύφεση, όσο και για το πρωτογενές αποτέλεσμα παρ' ότι η εκτίμηση είναι ότι έχουν προκύψει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες για την ελληνική Οικονομία.

Έτσι, η ύφεση φέτος προσδιορίζεται στο 2,3% και στο 1,3% το 2016 και το πρωτογενές αποτέλεσμα δίνει έλλειμμα 0,25% για φέτος και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, ότι η ύφεση φέτος θα είναι ηπιότερη και η χρονιά θα κλείσει κοντά στο 1,5%. Η ηγεσία του όμως αποφάσισε να μην αλλάξουν τώρα οι στόχοι, καθώς δεν έχει γίνει η σχετική κουβέντα με τους δανειστές, η οποία και θα γίνει με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών ώστε εάν προκύψουν από κοινού με τους πιστωτές νέες εκτιμήσεις να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Βάσει των δεσμεύσεων έναντι των εταίρων, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-19 το οποίο συνιστά «αγκάθι», καθότι θα πρέπει να ενσωματώνει διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα αποφέρουν 0,75% του ΑΕΠ ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 0,25% του ΑΕΠ ή περίπου 450 εκατ. ευρώ για το 2018, με παράλληλο καθορισμό ανωτάτων ορίων για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο.

Σήμερα πάντως στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα «σφραγιστούν» τα 48 προαπαιτούμενα που πρέπει να υιοθετηθούν μέσα στον μήνα, προκειμένου να εκταμιευτούν οι δόσεις των 3 δισ. ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει το Eurogroup για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία, τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.