ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

Αγωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και ανακούφιση από την ελάφρυνση των μέτρων...

Τη διάθεση να «κλείσει» γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να διακυβευτεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποτυπώνει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση των προαπαιτούμενων προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δις. ευρώ και τα 10 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει τα προαπαιτούμενα του πρώτο πακέτου (με μεγάλο αγκάθι ακόμα τους πλειστηριασμούς) και τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις τράπεζες ενώ αποσυνδέθηκε από την ανακεφαλαιοποίηση το δεύτερο πακέτο μέτρων. Έτσι στόχος είναι το αργότερο έως την άλλη εβδομάδα να ολοκληρωθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αλλά και των 10 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Στις τράπεζες πάντως επικρατεί αγωνία καθώς αν τις επόμενες ημέρες δεν επιλυθούν οι εκκρεμότητες κυβέρνησης - εταίρων τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών να μην πραγματοποιηθούν. Το βασικότερο εμπόδιο είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε χθες να διατηρήσει ανοιχτό για 2-3 ημέρες ακόμα το βιβλίο προσφορών που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο την άντληση περίπου 1,6 δισ. ευρώ απο ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να επιλυθούν οι πολιτικές εκκρεμότητες. Παράλληλα η Eurobank που είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου σήμερα την μεταθέτει για λίγες ημέρες. Τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο αναμένουν και οι διοικήσεις των υπολοίπων τραπεζών προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σχεδιασμό τους για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών οι ξένοι επενδυτές θέτουν ως προαπαιτούμενο την αποδέσμευση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ουσιαστικά της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνουν ότι η αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και κυρίως τα 10 δις. που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας καθώς θα επιβεβαιώσει την πρόοδο και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα αν οι διαφορές παραμείνουν και τα χρήματα δεν δοθούν στην Ελλάδα τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα να βρεθεί και πάλι σε καθεστώς αβεβαιότητας και αστάθειας κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή εμπλοκή τις επόμενες ημέρες τότε οι επενδυτές δεν θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και οι τράπεζες θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης και θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το κράτος εφόσον βέβαια αποδεσμευτούν τα 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται δεσμευμένα σε λογαριασμό του ESM.

Εκτός του κρίσιμου ζητήματος των πλειστηριασμών βασική εστία διένεξης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αποτελεί το ζήτημα της διοίκησης των τραπεζών. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή η κυβέρνηση περιέλαβε διατάξεις σε ότι αφορά την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών που βρίσκονταν εκτός του πλαισίου συμφωνίας με τους θεσμούς. Οι θεσμοί φαίνεται πως έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτιώσεις στη νομοθεσία προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα συμφωνηθέντα.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από την πολιτική αβεβαιότητα και υπογραμμίζουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν βοηθούν την προσπάθεια των τραπεζών για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί νωρίτερα και να μην αφεθούν σε εκκρεμότητα δημιουργώντας αβεβαιότητα με κίνδυνο να εκτροχιαστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.