ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική μείωση των ποσοστών του ΤΧΣ

Σε ιδιώτες οι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση

Σε σημαντική μείωση των ποσοστών του ΤΧΣ οδηγούν οι αυξήσεις κεφαλαίου...

Σε δραστική μείωση των ποσοστών συμμετοχής του κράτους στο τραπεζικό σύστημα οδηγεί η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Συγκεκριμένα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ακόμα και αν καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, θα βρεθεί και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα του 50%, από μέτοχος πλειοψηφίας που είναι σήμερα (με εξαίρεση τη Eurobank). Ετσι, μετά τις κυοφορούμενες αυξήσεις κεφαλαίου ο ιδιωτικός τομέας θα ανακτήσει και πάλι την πλειοψηφία των μετοχών των τραπεζών για πρώτη φορά μετά το 2013, οπότε οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το ΤΧΣ.

Δύο τράπεζες, Eurobank και Alpha Bank, εμφανίζουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και δεν θα χρειαστεί να λάβουν καθόλου κρατική βοήθεια, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των ποσοστών συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από 35,41% σήμερα στη Eurobank στο 6% μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ στην Alpha Bank το ποσοστό του Δημοσίου θα περιοριστεί από 66% σήμερα σε περίπου 20%. Μάλιστα, σημαντικά κάτω του 50% θα περιοριστεί το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς, ακόμα και αν το Δημόσιο καλύψει τη διαφορά μεταξύ δυσμενούς και βασικού σεναρίου. Ετσι, αν η Εθνική καλύψει με ιδιωτική συμμετοχή τις ανάγκες ύψους 1,6 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ τα καλύψει το ΤΧΣ το ποσοστό συμμετοχής του ταμείου, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα περιοριστεί σε περίπου 40% από 52,7% σήμερα.

Αντίστοιχα, αν η Πειραιώς καλύψει με ιδιώτες τα 2,2 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου με το ΤΧΣ να καλύπτει τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ, τότε το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί στο 25% από 66,9% που είναι σήμερα.

Ο λόγος είναι ότι τα κεφάλαια που τοποθετεί το Δημόσιο μόνο κατά 25% μετατρέπονται σε μετοχές, ενώ για το υπόλοιπο 75% αποκτά ως αντάλλαγμα ειδικά ομόλογα (CoCo’s). Μόνο στην περίπτωση που οι ιδιώτες απέχουν από την ανακεφαλαιοποίηση και μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ, το Δημόσιο θα αυξήσει τα ποσοστά του. Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά σημεία της «επαναδιαπραγμάτευσης» ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2014 είχε αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank η οποία πέρασε σε ιδιωτικά χέρια στην τιμή των 0,31 ευρώ ανά μετοχή. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει «ξεπούλημα» τη συναλλαγή. Τώρα, η νέα αύξηση κεφαλαίου θα γίνει κοντά στην τιμή των 0,038 ευρώ ανά μετοχή περίπου 87% χαμηλότερα της τιμής του 2014.

Σημειώνεται ότι σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει και η Εθνική, ωστόσο μετά την απόφαση για την πώληση της Finansbank στην Τουρκία βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του SSM για το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.