ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Στη σκιά των προαπαιτούμενων οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Ανησυχώντας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - εταίρων οι τράπεζες εντείνουν την προσπάθειά τους για την προσέλκυση επενδυτών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η εκκρεμότητα σε ότι αφορά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων και την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ μοιραία επηρεάζει την διάθεση των επενδυτών για την συμμετοχή τους στις αυξήσεις και ήδη ορισμένες τράπεζες μεταθέτουν την διαδικασία κατά μερικές ημέρες ελπίζοντας ότι σύντομα οι εκκρεμότητες θα κλείσουν.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στα έγγραφα με τα οποία οι ξένοι επενδυτές δεσμεύονται για την απόκτηση των μετοχών περιλαμβάνεται ρήτρα υπαναχώρησης στην περίπτωση που δεν προηγηθεί η καταβολή της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή αν δεν διατεθούν στο ΤΧΣ τα 10 δισ. ευρώ που σήμερα είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), η αποδέσμευση των οποίων έχει συνδεθεί με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωσε ότι τα 10 δισ. για τις τράπεζες παραμένουν μεν διαθέσιμα, ωστόσο δεσμευμένα και συνδεδεμένα με το θέμα των προαπαιτουμένων. Με λίγα λόγια, αν το ζήτημα της αξιολόγησης δεν κλείσει θετικά σε εύλογο χρόνο ώστε να εγκριθεί η διάθεση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και να μεταφερθούν τα 10 δισ. που είναι για τις τράπεζες από τον SSM στο ΤΧΣ, τότε υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί τον αέρα το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι αν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τη φετινή χρονιά και μετατεθεί για το 2016, τότε μπορεί να τεθεί εκ νέου το ζήτημα συμμετοχής των καταθέσεων («κούρεμα») στο κόστος διάσωσης των τραπεζών.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πάρα πολύ μεγάλο και το κλίμα είναι τόσο θετικό που θυμίζει την άνοιξη του 2014, όταν οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου άνω των 8 δισ. ευρώ, τις οποίες κάλυψαν σχεδόν αποκλειστικά ξένοι επενδυτές. Οι επιτελείς των τραπεζών αποδίδουν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στις μεγάλες προσδοκίες για την ανάκαμψη της Ελλάδας έπειτα από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Όπως σημειώνουν μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, το οποίο στηρίζουν σχεδόν όλα τα κόμματα, έχει περιοριστεί δραστικά ο πολιτικός κίνδυνος και έτσι διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη σταθεροποίηση της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Επιπλέον, ισχυρό δέλεαρ αποτελούν οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών. Με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν περίπου κατά 90% από την τιμή που πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση την άνοιξη του 2014 και να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι επενδυτές μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος σε πολύ χαμηλές τιμές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.