ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τί γίνεται όταν τελειώνει το εμπόριο ελπίδας;

Δεν πέρασαν ούτε 70 ημέρες από το ραντεβού με την κάλπη και είναι διάχυτη η «πικρή» γεύση στην κοινωνία όσο και το πολιτικό σύστημα πως πολύ σύντομα θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξέχασε πολύ γρήγορα τις αντιμνημονιακές ρητορείες και τα λαμπερά, δήθεν φιλολαικά συνθήματα, διαπιστώνοντας στην πράξη πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή ενός μνημονίου σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς καλά προετοιμασμένο σχέδιο. Το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διακατέχονται από ένα απίστευτο μίγμα αναποτελεσματικότητας και ιδεοληψιών, ικανό από μόνο του να ρίξει την χώρα στα βράχια είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συντείνει στην επερχόμενη πολιτική χρεοκοπία. Αν και πρώτη φορά αριστερά από την κυβέρνηση λείπει εμφανώς το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόσημο που θα έβγαζε την οικονομία στο ξέφωτο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με μοναδικό πρόγραμμα το πιο σκληρό μνημόνιο, περικόπτει συντάξεις- μισθούς, αυξάνει τις κρατήσεις και τις εισφορές και ξεπουλά τις τράπεζες έναντι πινακίου φακής χαρίζοντας δις ευρώ σε ξένους ή πανέξυπνους έλληνες επιχειρηματίες (οι οποίοι επαναγοράζουν το τραπεζικό σύστημα φθηνά και χωρίς αντιδράσεις) στέλνοντας την υπέρογκη ζημιά στον ξεζουμισμένο έλληνα φορολογούμενο. Παράλληλα η μόνη σχεδιασμένη επιλογή της είναι καθημερινά από τηλεοπτικού άμβωνος να προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να παρουσιάσει το κρέας για ψάρι.

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Εδώ που έφθασε η χώρα, χρειάζονται άμεσα τολμηρές αλλαγές, βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική με σαφείς , μετρήσιμους στόχους και εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται άμεσες λύσεις για την ανεργία, τα κόκκινα δάνεια, την καθημερινότητα του πολίτη.

Διαφορετικά η χώρα θα ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής που ύστερα από 15 χρόνια άγονων, ατελέσφορων και λαικίστικων προσπαθειών επιλέγει τώρα τη λεωφόρο του συμβιβασμού με τους πιστωτές της, είτε θα αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που ακολούθησαν την οικονομική κρίση στην ανατολική Ευρώπη και τη Βουλγαρία όπως γλαφυρά περιγράφει η δημοσιογράφος Μπόικα Ατανάσοβα.

Χρειάζεται να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. . Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό δεξιό ή αριστερό. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού αφηγήματος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το οποίο με προτάσεις, ενδεδειγμένες λύσεις, ενημέρωση των πολιτών σε βάθος για τα πραγματικά στοιχεία και τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ, να υπάρξει ελπίδα. Παράλληλα χρειάζονται βαθιές αλλαγές σε νοοτροπίες και πρόσωπα που πλήγωσαν και εξακολουθούν να πληγώνουν το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, οι χιλιάδες της μεσαίας τάξης που μεταβάλλονται καθημερινά σε νεόπτωχους, οι εργαζόμενοι και όσοι έχασαν την εργασία τους οι οποίοι κυρίως έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, ότι η κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης είναι πλέον εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.

Τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική κάθαρση παραμένουν τραγικά επίκαιρα. Τώρα χρειάζονται πρωτοβουλίες. Τώρα που στο πολιτικό χρηματιστήριο το εργαλείο της ωμής και ξεδιάντροπης προπαγάνδας καταρρέει και το εμπόριο ελπίδας που έκαναν οι κυβερνητικοί συνεταίροι αποκαλύπτεται ότι δεν είχε άλλο στόχο παρά μόνο την αναρρίχηση στην εξουσία με κάθε τρόπο.

Ο Γιάννης Αργυρός είναι δημοσιογράφος. Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.