ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αμφιβάλλει κανείς πως υπάρχει ο «Θεός της Ελλάδας»;

Υπάρχει ο επονομαζόμενος και «Θεός της Ελλάδας»; Μα φυσικά και υπάρχει… Αρκεί κάποιος να δει τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας  και τις εν μέσω capital controls και με τις χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες… πρακτικά στο μηδέν: Έσοδα σχεδόν 15,5 δισ. ευρώ προέκυψαν φέτος από τον τουρισμό, σε μια χρονιά που υπολογίζεται πως θα καταγραφεί ένα απίστευτο ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμυρίων τουριστών!

Χωρίς αμφιβολία αυτά τα χρήματα στήριξαν χιλιάδες νοικοκυριά σε μια περίοδο που η αγορά είχε στεγνώσει για τα καλά: Δεν υπήρξε βεβαίως και η ανάλογη επίπτωση στα Κρατικά Ταμεία, αφού και ο ΦΠΑ που βάσει των εσόδων αυτών θα έπρεπε να καταβληθεί … δεν αποδόθηκε, ενώ και πολλά «παράνομα» καταλύματα καρπώθηκαν χρήματα που υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαιναν σε νόμιμες ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν την πολυτέλεια να κρύβουν (…πολλά από ) τα έσοδά τους και θα απέδιδαν κανονικά του φόρους τους..

Με άλλα λόγια, η «μαύρη» οικονομία οργίασε και πάλι.. Κατά πολλούς βέβαια αν δεν υπήρχε το «μαύρο χρήμα» η ελληνική οικονομία θα ήταν όχι απλά …κλινικά νεκρή, αλλά οριστικώς και αμετακλήτως θα μας είχε αφήσει …χρόνους. Από την άλλη όμως το ότι δεν μπήκαν τα ποσά που θα έπρεπε στα Ταμεία επιτρέπει στους Κυβερνώντες να τα …εισπράττουν διαφορετικά επιβάλλοντας φόρος επί δικαίων και αδίκων.

Όπως και να έχει ο «Θεός της Ελλάδας» έβαλε το χέρι του …δια της τουριστικής βιομηχανίας και επιπλεύσαμε: Τι έχουμε κάνει όμως για να τιμήσουμε αυτόν τον «Θεό της Ελλάδας»;

Εδώ και δεκαετίες τίποτε παραπάνω από σχέδια επί χάρτου: Τι για τουρισμό σε δωδεκάμηνη βάση μιλήσαμε. Τι για συνεδριακό τουρισμό, θρησκευτικό, ιατρικό, περιπατητικό, για αναβάθμιση των υποδομών του θαλάσσιου τουρισμού είπαμε… για αγροτουρισμό, καθετοποιημένες υπηρεσίες…   και…και.. και.. Ότι έχει γίνει έως τώρα προς αυτές τις κατευθύνσεις, δεν οφείλεται σε κάποιον κεντρικό σχεδιασμό, αλλά σε εμπνεύσεις, μεράκι και φιλότιμο μιας «χούφτας» επιχειρηματιών..

Η σταδιακή άνοδος του αριθμού των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την φετινή χρονιά ρεκόρ, δεν οφείλεται αποκλειστικά σε μια θεαματική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά σε συγκυριακούς λόγους, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι ανταγωνιστές της χώρας μας στην Μεσόγειο «απενεργοποιήθηκαν», για διαφορετικούς λόγους ο καθένας: Τουρκία, Βόρειος Αφρική…

Εφόσον ο «Θεός της Ελλάδας», λοιπόν, συνεχίζει να «ευλογεί» την χώρα καλό είναι να βάλουμε και εμείς το χεράκι μας να διατηρήσουμε αυτό το momentum… Ας κάνουμε ότι δεν κάναμε δεκαετίες τώρα υιοθετώντας μια στρατηγική που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τον τουρισμό και θα ανοίξει και νέες θέσεις εργασίας..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.