ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένα περιουσιολόγιο για το Θεαθήναι

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορα σενάρια που σχετίζονται με τη φορολογία και συγκεκριμένα με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής καθώς και με τη θέσπιση ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη, τους αγρότες κ.λ.π.

Σενάρια που επωάζονται στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία γιγαντώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με αυτό τον τρόπο προφανώς επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την φορολογική πολιτική που στοχεύει στη στήριξη των αδυνάμων και τη φορολόγηση των ολίγων, των πλουσίων.

Όλα αυτά όμως είναι επικοινωνιακά παιχνίδια ή διαφορετικά θα μπορούσε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση να πει ότι είναι παιχνίδια αποπροσανατολισμού.

Αν δούμε λίγο προσεχτικότερα αυτά που επικαλείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, καθ’ υπόδειξη του Μεγάρου Μαξίμου θα διαπιστώσουμε ότι απέχουν από την πραγματικότητα. Η λίστα Λαγκάρντ από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Η φορολόγηση των ακινήτων που διαθέτουν Ελληνες στο εξωτερικό ως δια μαγείας ξεχάστηκε, διότι απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένας τέτοιος φόρος. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παραπέμφθηκε στις καλένδες και το τελευταίο που έχει μείνει και επικαλείται κάθε τρεις και λίγο ο κ. Αλεξιάδης είναι το περίφημο περιουσιολόγιο.

Πριν φθάσουμε όμως σε αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο διάστημα αυτό εφαρμόζονται σχεδόν πιστά όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί από την Ελληνική Βουλή και έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Ετσι θα εφαρμοσθεί και η σκληρή φορολογία στους αγρότες. Όχι ότι δεν πρέπει να φορολογούνται οι αγρότες αλλά η αδυναμία των κυβερνήσεων να διαπραγματευτούν οδήγησε στην υπέρμετρη φορολόγηση των αγροτών περνώντας από το ένα άκρο στο άλλο.
Βέβαια δεν λείπουν και οι φωνές όπως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Αποστόλου ο οποίος έφερε τροπολογία στη Βουλή για την ανάκτηση παράνομων ενισχύσεων την οποία όπως είπε δεν θα εφαρμόσει αλλά πρέπει να ψηφισθεί.

Δυστυχώς στην Ελλάδα μας αρέσει να μας κοροϊδεύουν. Φυσικά και θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία και θα ανακτηθούν τα ποσά όπως επίσης θα εφαρμοσθεί και η σκληρή φορολογία για τους αγρότες γιατί έτσι συμφωνήσαμε. Εκτός και αν αλλάξει η συμφωνία. Μόνο τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να αλλάξει κάτι. Όλα τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με το περιβόητο περιουσιολόγιο. Τις τελευταίες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει σηκώσει τους τόνους με στόχο να πείσει ότι έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Ο κ. Αλεξιαδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η λειτουργία του περιουσιολογίου δεν είναι ακόμα εφικτή.

Και αυτό διότι:

Το ηλεκτρονικό σύστημα taxis είναι αδύνατο να «σηκώσει» την εφαρμογή καθώς πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο σύστημα. Οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία on line παρά μόνο 4-5 ημέρες μετά την αίτηση. Οι κινήσεις λογαριασμών γίνεται για κάθε λογαριασμό ξεχωριστά και όχι συνολικά για όλους τους λογαριασμούς που διατηρούνται στις διάφορες τράπεζες. Δεν υπάρχουν στοιχεία στις τράπεζες πριν το 2005. Δεν έχουν ενταχθεί όλες οι τράπεζες στο σύστημα ελέγχου κίνησης λογαριασμών ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για στοιχεία από τράπεζες που έχουν απορροφηθεί. Επίσης πως θα εκτιμηθούν τα πολύτιμα αντικείμενα. Κάποιοι λένε μόνο αυτά που είναι ασφαλισμένα. Και τι θα γίνει λοιπόν με ταυ υπόλοιπα; Αρά μιλάμε για ένα λειψό περιουσιολόγιο. Ένα περιουσιολόγιο για το θεαθήναι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.