ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ημερίδα

Γεροβασίλη: Η ενασχόληση με την πολιτική είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες

Μια ομιλία διαφορετική από όσες συνηθίζει, ως εκ του ρόλου της, έκανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην «Ημερίδα Γυναίκες στην Πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων», που διοργάνωσε η ΓΓ Ισότητας των φύλων σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας.

«Τα κοινωνικά στερεότυπα κι ο σεξισμός αποκαλύπτουν ανισότητα στις ευκαιρίες και τα δικαιώματα και φανερώνουν έλλειμμα Δημοκρατίας», ανέφερε η υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και επισήμανε ότι «υπάρχουν εξουσιαστικές σχέσεις που προκύπτουν από παραδοσιακές πατριαρχικές δομές που ακόμα δεν έχουν εκλείψει».

Η κ. Γεροβασίλη που άνοιξε την ομιλία της λέγοντας ότι «δεν είναι από τις ευκολότερες ομιλίες στη ζωή της», κατέθεσε τα δικά της βιώματα για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην εργασία.

«Στην προσπάθειά μου να διεκδικήσω γυναικείο και αριστερό χώρο στα δημόσια πράγματα, βίωσα την αντίδραση ενός τμήματος της κοινωνίας και στην περιοχή μου, την 'Αρτα. 'Αλλοτε θετικά κι άλλοτε όχι», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αφηγήθηκε για την πρώτη φορά που εξελέγη δημοτική σύμβουλος στην 'Αρτα.

«Μα η Όλγα δεν είναι γυναίκα, είναι γιατρός»!

«Μη φανταστείτε πως μιλάμε για μια τοπική κοινωνία έντονα διαφοροποιημένη απ' την υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια. Το 1998, λοιπόν, εκλέχθηκα δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αρταίων. Ήμουν η μόνη γυναίκα δημοτική σύμβουλος. Και έγκυος στην κόρη μου. Είκοσι χρόνια μετά την εκλογή της προηγούμενης γυναίκας δημοτικής συμβούλου. Θυμάμαι ακόμη την παραίνεση του τότε δημάρχου, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», αφηγήθηκε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε: «επέστησε ο δήμαρχος την προσοχή στους υπόλοιπους για τον τρόπο που θα εκφράζονται πλέον στις συνεδριάσεις, μιας και θα συμμετείχα κι εγώ. Περισσότερο, όμως, θυμάμαι την ομιλία ενός δημοτικού συμβούλου. Ήταν αρκετά μεγαλύτερος από εμένα ηλικιακά, συνάδελφος γιατρός και αντιδήμαρχος για πολλά χρόνια. Όντας, λοιπόν, αθυρόστομος, δεν κατάφερε να συγκρατηθεί σε μια πρόκληση κατά τη συζήτηση κι άρχισε τα «γαλλικά». Στην παρατήρηση του δημάρχου πως υπάρχει πλέον και μια γυναίκα ανάμεσα τους απάντησε το αμίμητο: «Ποια γυναίκα λες; Την Όλγα; Η Όλγα δεν είναι γυναίκα. Είναι γιατρός. Και συνέχισε απτόητος».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως όταν το 2006 τέθηκε επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης και υποψήφια δήμαρχος Αρταίων, ήταν η πρώτη γυναίκα που διεκδικούσε το αξίωμα. «Πιστεύετε πως δεν έζησαν ικανότατες, δραστήριες, πολιτικοποιημένες γυναίκες στην 'Αρτα μέχρι το 2006;», αναρωτήθηκε για να προσθέσει ότι «ασφαλώς και έζησαν» αλλά σε μια κοινωνία όμως τα στάτους της οποίας τις αποθάρρυνε είχαν ζωτικότερο χώρο από την ίδια. Αλλά και στις εκλογές του 2012 που εξελέγη βουλευτής, ήταν η πρώτη φορά που μια γυναίκα εκπροσωπούσε το Νομό της 'Αρτας στη Βουλή.

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά. Στις πρόσφατες εκλογές το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών, ως υποψήφιες, ήταν 35%. Ωστόσο, μόλις το 19% του κοινοβουλίου, δηλαδή μια στους 5 εκλεγμένους, είναι γυναίκα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας πως παρόλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών είναι το υψηλότερο μεταξύ των κομμάτων, και φτάνει 23%.

«Χωρίς κι αυτό να μας ικανοποιεί πλήρως, μιας και στη χώρα μας περίπου όσοι είναι οι άνδρες είναι και οι γυναίκες. Και η αντιπροσώπευση των γυναικών στην κυβέρνηση είναι χαμηλή: μόλις 7% των υπουργών είναι γυναίκες», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, πρόσθεσε εντούτοις ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές απ΄ τις εκλεγμένες συναδέλφους, συντριπτικά περισσότερες απ' ότι στα άλλα κόμματα, έχουν αξιοποιηθεί σε θέσεις υψηλής πολιτικής ευθύνης, όχι με αποκλειστικό κριτήριο το φύλο τους, γιατί «η γυναικεία φύση από μόνη της δεν αποτελεί εχέγγυο αποτελεσματικότητας, προσφοράς και ποιότητας». Στο σημείο αυτό μάλιστα αναφέρθηκε στη νίκη της της Μαρι Λεπεν, στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, για την οποία δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η νίκη αυτή δεν αποτελεί ταυτόχρονα και νίκη του γυναικείου ζητήματος, και αυτό «απ' την αριστερή του οπτική, δηλαδή των διεκδικήσεων του για πολίτες χωρίς αποκλεισμούς. Για καμία διάκριση με βάση το φύλο ή οτιδήποτε άλλο. Για ίσα δικαιώματα γυναικών και ανδρών σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού ιστού. Για ισονομία και όχι εξομοίωση, ώστε τα μέτρα ισότητας στην πράξη να είναι το δομικό στοιχείο μιας κοινωνίας όπου θα επικρατεί ουσιαστική δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Σε μια ακόμη προσωπική αναφορά η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η πολιτική ενασχόληση σε ψηλό επίπεδο απαιτεί προσήλωση και χρόνο. Που τον στερείς από τη ζωή σου» και αυτό γιατί «χάνεις εικόνες των παιδιών σου, την ημέρα τους, τα πρώτα τους γράμματα, τα ψαξίματα της εφηβείας τους, τον πυρετό τους, τη χαρά τους, το μεγάλωμά τους», και «κάποιοι άλλοι το αναλαμβάνουν. Γιατί δεν μπορείς, ως γυναίκα, να είσαι πολιτικός χωρίς στήριξη και βοήθεια απ' το οικογενειακό σου περιβάλλον».

Χωρίς να υποτιμώ καθόλου τους άνδρες συναδέλφους, η ενασχόληση με την πολιτική είναι ακόμη δυσκολότερη για εμάς, είπε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε η γυναικεία φύση δοκιμάζεται σκληρά σε αυτό και ίσως γι΄αυτό οι γυναίκες είναι πιο προσηλωμένες και πιο αποφασισμένες να δουλέψουν και να αλλάξουν τον κόσμο, δηλαδή,για να γεμίσουν κι αυτό το κενό. Το δικό τους και των παιδιών μας.

«Μια χρήσιμη και προωθητική ιδιοτέλεια που μας τη συγχωρεί η αριστερά, μιας και της ταιριάζει», έκλεισε την ομιλία της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.