ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η… «λεπτή κόκκινη γραμμή»

Και ναι είναι πλέον γεγονός: Η Κυβέρνηση (το ελληνικό Κράτος εάν προτιμάτε) στέκεται σε μια «λεπτή κόκκινη γραμμή».. Εκείνη των «κόκκινων», των μη εξυπηρετούμενων δανείων.. Και είναι ως ένα βαθμό ειρωνικό ότι αυτό συνέβη επί μίας Κυβέρνησης που ως αντιπολίτευση, αλλά και ως Κυβέρνηση στην πρώτη της θητεία, καλλιέργησε –ή βασίστηκε για την εκλογή της αλλά και την παραμονή της στα κρατικά οφίτσια- σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα «δεν πληρώνω».

Από την άλλη βέβαια η αλήθεια είναι πως πράγματι χιλιάδες νοικοκυριά δεν τα κατάφεραν όσο και εάν το προσπάθησαν: Υπό το βάρος της απότομης μείωσης των μισθών και των συντάξεών τους ή της ανεργίας, δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν δάνεια που έλαβαν τις «καλές εποχές».. Μοιραία τα χρέη στην Εφορία εκτοξεύτηκαν στα 83 δισ. ευρώ (παλιά και νέα), ενώ προς τις τράπεζες τα «φέσια» ξεπερνούν το δυσθεώρητο ύψος των 107 δισ. ευρώ!!

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που συστηματικά επί σειρά ετών … φρόντιζαν να μην πληρώνουν: Οι λεγόμενοι πλέον «στρατηγικοί κακοπληρωτές» στο όνομα των οποίων εισάγονται νέα συστήματα είσπραξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες και ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.. Αν και φαντάζει περίεργο να μην μπορείς να εντοπίσεις για χρόνια εκείνον που έχει και δεν πληρώνει, εντούτοις φαίνεται πως … έπρεπε να περιμένουμε να μας φέρουν την τεχνογνωσία … άλλοι! Νέοι καιροί ..νέα ήθη.

Το κάθε δάνειο λοιπόν –με εξαίρεση μέχρι τον Φεβρουάριο εκείνων με ενέχυρο α’ κατοικία, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όσων έχουν εγγύηση του Δημοσίου- θα μπορεί να πωληθεί σε εταιρεία «διαχείρισης» εάν μέσα σε 12 μήνες ο δανειολήπτης δεν ρυθμίσει ή διακανονίσει τα χρέη του.

Την ίδια ώρα και βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, από  αύριο όσοι έχουν εκκρεμότητες με το δάνειο τους, θα νιώσουν να σφίγγει ο κλοιός, καθώς για όσα δάνεια είναι σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών, οι τράπεζες θα στείλουν ειδοποίηση ως τις 30 Δεκεμβρίου για ρύθμιση εντός 15 ημερών. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα λάβουν προειδοποιητική επιστολή ότι εντός 15 ημερών κινδυνεύουν με πλειστηριασμό ακόμα και της μοναδικής τους κατοικίας, εφόσον κριθεί ότι είναι «μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες»!

Και τώρα η Κυβέρνηση είναι απέναντι σε εκείνους που κάποτε καλούσε «να μην πληρώσουν». Απέναντί τους πατώντας στο έσχατο όριο υποχώρησης, την λεπτή κόκκινη γραμμή: Όταν γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί εάν δεν αφορούν «στρατηγικούς κακοπληρωτές», αλλά ανθρώπους που η συγκυρία τους έφερε σε αυτή την θέση … τότε η «λεπτή κόκκινη γραμμή» θα σπάσει για τα καλά με τις όποιες συνέπειες..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.