ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες στη Βρετανία

Τεστ αίματος κάνει διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια προτού εμφανισθεί η νόσος

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος, που μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια, προτού η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της.

Το τεστ βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη, την τενασίνη-C (cTNC), η οποία υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ασθενών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για ρευματικές παθήσεις "Annals of the Rheumatic Diseases", ανακοίνωσαν ότι, σε δοκιμές με πάνω από 2.000 ασθενείς, το τεστ κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της με ακρίβεια γύρω στο 50%. Επίσης έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η νόσος προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοση πάθηση, που προκαλείται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται κατά του εαυτού του, στέλνοντας αντισώματα που καταστρέφουν τους ίδιους τους ιστούς των αρθρώσεων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, γι' αυτό χρειάζεται ένα τέτοιο τεστ.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το νέο τεστ ανιχνεύει τα αντισώματα-βιοδείκτες κατά μέσο όρο επτά χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έως και 16 χρόνια πριν. To νέο τεστ θα συμπληρώσει το υπάρχον τεστ CCP.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.