ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτιμήσεις για επιστροφή καταθέσεων

Τραπεζικά στελέχη: Από τις ισχυρότερα ανακεφαλαιοποιημένες διεθνώς είναι πλέον οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον από τις ισχυρότερες διεθνώς αναφορικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μετά την επιτυχημένη διαδικασία της τρίτης ανακεφαλαιοποίησής τους, και έτοιμες να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα οι μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι η βιώσιμη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων. Στο κοινό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές του πάνελ για τραπεζικά θέματα στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στο Συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 'Αρης Ξενόφος επισήμανε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης είναι υπερεπαρκής και θα συμβάλει σταδιακά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω του ρόλου των τραπεζών στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ το ΤΧΣ διατηρεί τον ρόλο στις τράπεζες με οφέλη για το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων πρέπει να αποτελέσει εθνικός στόχο, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας θα έρθει μέσα από την υπεραξία που θα προκύψει από την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Πρόκειται για μια υπεραξία που θα δούμε σταδιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υλοποιούνται κρίσιμες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, επισήμανε ο κ. Ξενόφος, προσθέτοντας ότι, με τις θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει και τη δημιουργία του περιουσιολογίου θα αναδειχθούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ανέφερε επίσης ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώνει τη δημιουργία πλαισίου για την είσοδο νέων τρίτων παρόχων στην διαχείριση των δανείων.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου, αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα παλαιά προβληματικά δάνεια έχει υποχωρήσει πολύ γρήγορα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ειδικότερα μέσα στο 2015, η υποχώρηση είναι άνω του 15%.

Ο κ. Παπασπύρου επισήμανε ότι τα μισά από τα προβληματικά δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν και να εξυπηρετούνται ομαλά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί για ένα 10-15% των δανείων, επιδιώκοντας να μη γίνει κανένα λάθος, να υποθηκεύουμε το μέλλον όλων των Ελλήνων.

Ανέφερε επίσης ότι ακόμη και η πώληση μέρος δανείων ή χαρτοφυλακίων δεν θα δημιουργήσει προβλήματα καθώς υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας ενώ η κοινωνία λειτουργεί κάτω από κανόνες. Πρόβλημα θα υπήρχε εάν δεν υπήρχε δίχτυ προστασίας και λειτουργούσαμε άναρχα ως κοινωνία είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των καταθέσεων εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή τους, καθώς δημιουργούνται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν από τα 45 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν φύγει εκτός τραπεζών και είναι στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν περίπου 15 δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη τριετία.

Από τα περισσότερα από τα 100 δισ. που έχουν φύγει εξωτερικό η επιστροφή θα είναι βραδύτερη.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο με ψηλότερες αποδόσεις από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιτρέψει την άρση των capital controls και την επιστροφή στην κανονικότητα, επισήμανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Μουρμούρας, επισημαίνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων άνω των 40 δισ. ευρώ που έφυγαν από την αρχή του έτους.

Όταν η Ελλάδα βρεθεί κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα είναι καταλύτης για τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.