ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το ποτήρι μισογεμάτο ... για εμάς και τα παιδιά μας!!

Καλή χρονιά να έχουμε, με χαρά και τύχη μπας και γελάσει λίγο το χειλάκι μας...

Μιας και δεν είναι ημέρα για "γκρίνιες" ας δούμε λίγο το ποτήρι μισογεμάτο: Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας εφόσον επιτέλους αποφασίσουμε πως λειτουργούμε στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης -είτε μας αρέσει είτε όχι- οικονομίας;

Εν αρχή είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός τούτης της χώρας.. Μοναδικές φυσικές ομορφίες στα δεκάδες χιλιόμετρα δαντελωτών ακτών, ήλιος και ήπιο κλίμα και όποια πέτρα και εάν σηκώσεις ...ιστορία και μύθος.

Ολόκληρες δεκαετίες η ελληνική τουριστική βιομηχανία συνιστά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων στηρίζει χιλιάδες νοικοκυριά.

Από την άλλη η αλήθεια είναι πως κάποιοι προορισμοί έχουν εξελιχθεί σε τοπ ονόματα για ολόκληρο τον κόσμο όχι επειδή απλά είχαν να "πουλήσουν" την ιδιαίτερη ομορφιά τους, αλλά και επειδή ντόπιοι επιχειρηματίες και κάτοικοι αποφάσισαν να γίνουν ένα και να συνεργαστούν για το κοινό καλό του τόπου τους..

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλα ήταν ιδανικά υπήρξαν και ομηρικοί καβγάδες και κόντρες και πισώπλατα "μαχαιρώματα" για την τελική μοιρασιά, αλλά όταν "στράβωσε" το πράγμα, όλοι λίγο έως πολύ έβαλαν νερό στο κρασί τους..

Και η όποια "κρίση" γνώρισαν έγινε ανάμνηση πολύ γρήγορα. Αν λοιπόν θέλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο η Ελλάδα ακόμη και τώρα με αφίξεις ρεκορ έχει περιθώρια τουριστικά να εξελιχθεί σε τοπ προορισμό σε σχεδόν ολόκληρη την Επικράτεια..

Αρκεί βέβαια κάποτε να υπάρξει και ένας κεντρικός σχεδιασμός και να μην στηριζόμαστε στο φιλότιμο των τοπικών κοινωνιών και επιπλέον κάποιες περιοχές πρέπει να αποδεχτούν έναν ...υποστηρικτικό ρόλο. Και μιας και λέμε για υποστηρικτικό ρόλο... χρειάζονται βεβαίως και οι περιοχές που παράγουν και τροφοδοτουν την ζήτηση που προκύπτει από τους επισκέπτες της χώρας: Από αναψυκτικά (ήδη υπάρχουν εξαιρετικά επιτυχημένα παραδείγματα εγχώριων μικρών μονάδων που ανταγωνίζονται με τα προϊόντα τους διεθνείς κολοσσούς), κρασί, τσίπουρο, λάδι, ελιές, ντομάτες, κρέας...οτιδήποτε θελήσουμε μπορεί να το παράξει αυτός ο τόπος..

Απλά μέχρι σήμερα είχαμε μάθει μόνον πως θα βάζουμε στην τσέπη κοινοτικές επιδοτήσεις χωρίς να προσπαθούμε με αυτές να στήσουμε κάτι στέρεο.. Κάτι που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.. Ένα σύστημα που θα δουλεύει για όλους και θα αποδίδει για όλους..

Ίσως για κάποιους λίγο περισσότερο για άλλους ενδεχομένως λιγότερο, αλλά ένα σύστημα που θα δίνει ευκαιρίες και για εμάς και για το παιδιά μας.. Και σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να συνεχίσει να μετρά πολλά ακόμη πλεονεκτήματα αυτής της χώρας..

Για να τα αναδείξουμε όμως χρειάζεται δουλειά και θέληση να αφήσουμε ένα "κομμάτι" από ότι θεωρούμε κεκτημένα μας..

Διάθεση με άλλα λόγια να λειτουργήσουμε ως ένα για έναν κοινό σκοπό.. την πρόοδο αυτή της χώρας.. Χρειάζεται σε αυτό όμως να συνδράμει και η Πολιτεία.. Που εδώ και χρόνια στην Ελλάδα λειτουργεί ως τροχοπέδη, παρά συμβάλλει να πάει αυτή η χώρα ένα βήμα παραπέρα..

Άιντε λοιπόν.. Καλή μας χρονιά και καλά μυαλά!

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αμήν!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.