ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ας βιασθεί πριν σκουριάσει

Σήμερα αναμένεται, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναμετρηθεί για πρώτη φορά ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πρόλαβε να εμφανίσει μερικά δείγματα της γραφής του αποφεύγοντας τις σειρήνες του λαϊκισμού.

Ειδικότερα, με τη στάση του κόμματος του απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η ΝΔ αφού στήριξε όσα από τα αιτήματά τους θεωρεί λογικά, απέφυγε να ταυτισθεί με τα μπλόκα και το κλείσιμο των δρόμων. Ήταν μια δημόσια επίδειξη υπευθυνότητας , συνεπής με τη φυσιογνωμία που πλασάρει ο νέος αρχηγός. Αυτή του νεωτεριστή πολιτικού που αναλαμβάνει το κόστος να μην βρεθεί εγκλωβισμένος στα μπλόκα των τρακτέρ, ποντάροντας με επιπολαιότητα σε ανέφικτες υποσχέσεις χάριν ψηφοθηρίας.

Από την άλλη, όμως, ο ίδιος πολιτικός ξαναμοιράζει το παιχνίδι με την εσωκομματική τράπουλα, υπηρετώντας τη στερεότυπη λογική της ενσωμάτωσης και ισορροπιών όλων των φυλών, των τάσεων και τα ρευμάτων της παράταξης. Δεν είναι τυχαία, όμως, η επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών εκπροσώπων της λαϊκής Δεξιάς ώστε να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά ως συντονιστές των διαρκών επιτροπών και τομεαρχών του κόμματος. Μια στελέχωση που εκδηλώνει τη διάθεσή του να μην υπάρχουν δραστικές αλλαγές συσχετισμών στη δομή του οργανογράμματος, άρα και εσωκομματικές τριβές.

Λογική πρακτική σύνθεσης από την άποψη ότι με αυτό τρόπο διασφαλίζει βαθμιαία τον έλεγχο του κόμματος. Άβολη, υπό την οπτική ότι έτσι παρουσιάζει ένα κομματικό μείγμα που παραπέμπει σε μια από τα ίδια με ανάλαφρη γαρνιτούρα στελεχών φιλελεύθερων και μεταρρυθμιστικών αντιλήψεων. Και κυρίως ενοχλητική σε επίπεδο δημόσιας θέας, επειδή τα τελευταία στελέχη συνιστούν ένα αξιόλογο κομματικό δυναμικό που στήριξε την εσωκομματική του νίκη.
Εξάλλου, το δυνατό χαρτί της υποψηφιότητας Μητσοτάκη στην εσωκομματική αναμέτρηση ήταν η ανανέωση, η γενναία εκσυγχρονιστική τομή στον οργανωτικό μηχανισμό και η υπέρβαση της παγίως σεβαστής επετηρίδας του κόμματος με μια ριζική αλλαγή παλαιών προσώπων και αξιοποίηση καινούργιων. Αυτό το αναμενόμενο σχήμα , δεν φαίνεται για την ώρα να καρποφορεί στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του κόμματός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο δυσάρεστη, πάντως, για τις προσδοκίες που χτίστηκαν με την εκλογή του αποδεικνύεται η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην ανοίξει θέμα ιδεολογικού στίγματος του κόμματος στο προσεχές συνέδριο της ΝΔ στο τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου. Μια άστοχη ενέργεια που παραμερίζει την αποφασιστικής σημασίας δυναμική που προσφέρει η συμπαγής φυσιογνωμία, η συγκροτημένη ιδεολογία και η ευανάγνωστη ταυτότητα μιας παράταξης. Η ιδεολογικοπολιτική θολούρα, άλλωστε, ποτέ δεν υπήρξε καλός σύμβουλος στη παραγωγή πολιτικής και στη διεύρυνση της απήχησης ενός κόμματος. Χώρια που συνεπάγεται μόνιμη αμηχανία, αν όχι διαρκή στασιμότητα, στη συγκρότηση συμμαχιών και δυνητικών συνεργασιών στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής.

Υπό αυτή τη θεώρηση, ένα κόμμα που επιφυλάσσεται να εκδηλώσει ανοιχτά τις φιλελεύθερες αρχές του και δεν επείγεται να τεθεί ξεκάθαρα στις υπηρεσίες των αξιών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αργά ή γρήγορα θα μισοκλείνει το μάτι στο λαϊκισμό και θα υπακούει στη λογική της επαναφοράς στην εξουσία μέσω της πτώσης του ώριμου φρούτου της κυβέρνησης.

Ωστόσο μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δεν έχει πλέον την υπομονή να ταυτίζεται με τη πολυτελή άνεση της ΝΔ που θέλει να κερδίσει χρόνο από τη φθορά το ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε θέλει να καεί μαζί με τα πυροτεχνήματα που έριξαν στη φωτιά ο Τσίπρας και ο Καμένος. Στο ίδιο μοτίβο οφείλει και ο Μητσοτάκης να απεξαρτηθεί από τον εθισμό στη αδράνεια της παραδοσιακής συντηρητικής παράταξης. Και προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να κάνει, όπως λέει ο ποιητής, ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Των άλλων, πριν αρχίσει να σκουριάζει και ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.