ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην «Αυγή της Κυριακής»

Δραγασάκης: Χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Την εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2016 προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στο ζήτημα τους χρέους, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση ότι το πρόβλημα του χρέους είναι θέμα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση στη βάση της αμοιβαιότητας, διότι δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα, με διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων και δανεισμού.

Ταυτόχρονα σημειώνει, όμως, πως «αν οι ηγέτες της Ευρώπης, δεν θέλουν να προχωρήσουμε τώρα σε μια ριζική λύση, αναπόφευκτα θα πάμε σε μία λύση μεταβατική, η οποία θα εξασφαλίσει ότι το χρέος και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του δεν θα αποτελούν, όπως συμβαίνει σήμερα, εμπόδιο στον μακροχρόνιο δανεισμό, τις επενδύσεις και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής». Αναφερόμενος δε στον ρόλο και τον χαρακτήρα των συμμαχιών που πρέπει να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα προκειμένου να διαμορφωθούν νέοι όροι επιβίωσης και ευημερίας, συμμαχίες με βάση την προοπτική που πρέπει να υπάρξει για την κοινωνία και τη χώρα.

Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την ομαλοποίηση των συνθηκών παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, που αναμένεται να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των επενδύσεων μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ενεργητικός. Υπογραμμίζει ακόμη ότι θα τεθούν σε εφαρμογή και εξειδικευμένες δημόσιες πολιτικές. Σε σχέση με τις δημόσιες επενδύσεις έχουν ήδη εξασφαλιστεί 6,5 δισ. ευρώ για το 2016, ποσό που δεν αποτελεί οροφή αλλά βάση και γίνονται προσπάθειες αυτό να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Όπως, εξάλλου, υπογραμμίζει, σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις, εντός του μήνα ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σημαντική ώθηση θα δώσει ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό θεσμό που προωθείται άμεσα, όπως και η ολοκλήρωση της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας. Εντός του έτους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα διαμορφωθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ και άλλων φορέων.

Σε ότι αφορά στις ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τη διευκόλυνσή τους, ιδιαίτερα για τις μακροχρόνιες επενδύσεις που συνάδουν με το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την επενδυτική διαδικασία θα βοηθήσει η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου στο οποίο θα ορίζονται με σαφήνεια οι επιλέξιμοι κλάδου οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πυλώνες του νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Η δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο είναι ο στόχος, αναφέρει στη συνέντευξη ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης. «Στόχος πρέπει να είναι η αναδιάταξη και ενίσχυση των κοινωνικών συμμαχιών μας, διότι υπάρχουν κατηγορίες μεσαίων στρωμάτων που διαμορφώθηκαν σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας και δεν μπορούν να διατηρηθούν σήμερα με τους ίδιους όρους», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει τα στρώματα αυτά ώστε να διαμορφώσουν τους νέους όρους επιβίωσης και ευημερίας».

«Γενικότερα, από μια αντιμνημονιακή συμμαχία, πρέπει να περάσουμε σε μια κοινωνική συμμαχία, με στόχο τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Από συμμαχίες στη βάση της μηχανιστικής συνάθροισης δυσαρεσκειών, πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες με βάση την προοπτική που θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνία και τη χώρα», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Με βάση τον στόχο αυτό, όπως περιγράφει ο κ. Δραγασάκης, μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι μια νέα συνάντηση με τα κοινωνικά κινήματα, στη βάση της διεκδίκησης και της υπεράσπισης των αλλαγών που έχει ανάγκη η κοινωνία, με στόχο την απασχόληση, την αναδιανομή των φορολογικών βαρών, την υπεράσπιση της εργασίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και κάθε μορφή διασπάθισης του δημόσιου πλούτου, την επέκταση και τη δημιουργία δομών ή θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, ως τα βάθρα για την ανασυγκρότηση ενός νέου κοινωνικού κράτους δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και το ενδεχόμενο συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατηρεί ότι η Σοσιαλδημοκρατία και τα λεγόμενα κόμματα του Κέντρου σε ολόκληρη την Ευρώπη μαστίζονται από σοβαρή κρίση ταυτότητας και σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα. Σημειώνει επίσης ότι η Σοσιαλδημοκρατία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι ενιαία. «Υπάρχουν τμήματά της που δείχνουν ενδιαφέρον για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν την προσπάθεια μας στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Με τις δυνάμεις αυτές ασφαλώς μας ενδιαφέρει ο διάλογος και η συνεργασία», εξηγεί ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ακόμη ότι στη σημερινή περίοδο εκείνο που κρίνεται είναι ποια δύναμη, με ποιες αξίες και με ποιο σχέδιο, θα είναι ο βασικός πόλος της ευρείας συμπαράταξης δυνάμεων η οποία θα ανασυγκροτήσει τη χώρα και θα την οδηγήσει στη νέα, μετά την κρίση, εποχή. «Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον έχει αναδείξει ο λαός ή μια παλινορθωμένη και ρεβανσιστική Δεξιά;», αναφέρει για το σημερινό δίλημμα και υπογραμμίζει ότι «οι δυνάμεις που αποφεύγουν να πάρουν θέση σε αυτό το δίλημμα ή εμπλέκονται σε παιχνίδια οικουμενικών δήθεν λύσεων, θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν την αυτόνομη ύπαρξή τους ή να διατηρήσουν τη συνοχή τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.