ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Καραμούζης

«Η χώρα γυρνάει οριστικά σελίδα προς το καλύτερο»

Την εκτίμηση του ότι «η χώρα, παρά τα λεγόμενα από τις Κασσάνδρες, γυρίζει σελίδα οριστικά προς το καλύτερο» διατύπωσε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual: Reflections and the Road Ahead» το οποίο επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Θωμάκος, Πλάτωνας Μονοκρούσος και Κοσμάς Νικολόπουλος.

Ο κ. Καραμουζης επισήμανε ότι οι διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση γεφυρώνονται σε πνεύμα συνεννόησης, ενώ οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται. Επίσης, η επενδυτική εικόνα της χώρας αναβαθμίζεται σταδιακά διεθνώς, όπως επιβεβαιώνει και η προσέλευση περίπου 4,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο των πρόσφατων τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων και καθώς το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει, υπό ορισμένες ρεαλιστικές και επιτεύξιμες προϋποθέσεις, η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και την ομαλότητα, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο πρόεδρος της Εurobank ανέφερε ότι ο δρόμος για την χώρα σήμερα είναι ουσιαστικά μονόδρομος και η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που αν υλοποιηθεί με συνέπεια και συνδυαστεί με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα μας επιστρέψει σταδιακά στην ομαλότητα και την προοπτική.

Η χώρα οφείλει να επιστρέψει σύντομα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να απαντήσει πειστικά στις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, την ανεργία, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το συρρικνούμενο εισόδημα και τις συντάξεις, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση πολιτικής μπροστά μας.

Η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, κυρίως μεγάλο αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα και την ανάγκη σημαντικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, με άξονα την εξωστρεφή ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα του κράτους, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η λειτουργικότητα των θεσμών και η αποδοτικότητα της κοινωνικής πολιτικής.

Χρειάζονται σταθερές πολιτικές στο επιχειρείν και διαχρονική πολιτική σταθερότητα, για να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και προοπτικής, εντός και εκτός Ελλάδος, είπε ο κ. Καραμούζης.

Πρόσθεσε επίσης, ότι χρειαζόμαστε ανάπτυξη και δουλειές που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, αν επιτρέψουμε να επικρατήσει ένας νέος άνεμος οικονομικής ελευθερίας, επιχειρηματικότητας και δημιουργίας, με σχέδιο, οικονομία αγοράς, απελευθέρωση και κινητοποίηση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα, ευκαιρίες για όλους, κατάλληλες προϋποθέσεις για αναδιανομή πλούτου, δηλαδή κοινωνική πολιτική ουσίας.

Σίγουρα, στο πλαίσιο αυτό, είναι χωρίς μέλλον, αναπτυξιακές επιλογές, χωρίς κοινωνική συνοχή, που ενισχύουν την ευμάρεια και τα προνόμια των λίγων, επιρρίπτουν το κόστος στους αδύναμους, χωρίς να προσφέρουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, κοινωνική προστασία στους πολλούς, είπε ο Νίκος Καραμούζης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.