ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Υπάρχει έξοδος από την κρίση;

Συμπληρώθηκαν ήδη 8 χρόνια ύφεσης από το 2008 και 6 χρόνια από την προσφυγή της χώρας το 2010 στον Μηχανισμό Στήριξης.

Με δημοσιονομικό έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ, εμπορικό έλλειμμα 25 δις € και δημόσιο χρέος που έφτανε στο 130% του ΑΕΠ το 2009 η χώρα βάδιζε ολοταχώς προς την άτακτη χρεωκοπία.

Η 5ετία 2004-2009 αποδείχτηκε για την εθνική οικονομία ως η χειρότερη της μεταπολίτευσης.

Η δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης και η συμφωνία του 1ου Μνημονίου απέτρεψαν την χρεωκοπία.

Η Ελλάδα ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών, με μεγάλο κόστος για τα μεσαία και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, και προχώρησε το 2010- 2011 σε σημαντικές θεσμικές  μεταρρυθμίσεις,  που όμως ανακόπηκαν και πολλές ακυρώθηκαν μετά την ανατροπή του τότε Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Φανατικοί πολέμιοι της 1ης συμφωνίας Α. Σαμαράς και Α. Τσίπρας μόλις έγιναν Πρωθυπουργοί εφάρμοσαν ακόμη πιο σκληρά Μνημόνια, χωρίς ωστόσο η χώρα να κάνει σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση.

Το ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται και από 226 δις €  το 2010 έφθασε μόλις τα 177,5 δις € το 2014.

Η ανεργία κινείται στο 27% και στους νέους ξεπερνά το 50%.

Ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν διαπιστώνεται. Οι «βαρουφάκιες» αστειότητες το πρώτο εξάμηνο πέρσι και το κλείσιμο των τραπεζών επιδείνωσαν την κατάσταση. Το ερώτημα που απασχολεί όλους πλέον είναι : «Μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση ;»

Δυο είναι εκτιμώ οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Η πρώτη αφορά τους δανειστές που πρέπει να σταματήσουν την επιβολή σκληρών περιοριστικών πολιτικών. Τραγικές τους επιλογές όπως ο λάθος πολλαπλασιαστής, η επιμονή ότι η μεγάλη μείωση της αμοιβής εργασίας και η διάλυση των θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα, συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων οδήγησαν σε καταβύθιση του ΑΕΠ και σε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Πρέπει να εγκαταλείψουν  επίσης εμμονές που αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας όπως πχ ο καθορισμός ημερών για το φρέσκο γάλα, η επιβολή ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, η επιβολή και άλλων άχρηστων ρυθμίσεων από την περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά εμάς, την χώρα μας. Είναι ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου που θα περιλαμβάνει :

  • Άμεσες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για να γίνει αποδοτική και υποστηρικτική της ανάπτυξης.
  • Αλλαγές στην παιδεία και έρευνα για να συνδεθούν με την παραγωγή.
  • Δημιουργία προϋποθέσεων χρηματοδότησης της ανάπτυξης και παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, ιδίως σε τομείς με σημαντικές δυνατότητες όπως ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή τροφίμων, η συσκευασία και τυποποίηση προϊόντων, η παραγωγή γενόσημων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές και διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων, ο τουρισμός.

 

Χρειάζονται βέβαια σημαντικά κεφάλαια και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση από μόνη της να εξασφαλίσει τα οικονομικά μέσα.

Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία τόσο η θεσμοθέτηση ενός ευνοϊκού και σταθερού για χρόνια φορολογικού συστήματος όσο και ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, με γενναία αύξηση κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να δημιουργηθεί ελκυστικό πλαίσιο ή κίνητρα για ιδιωτικές  επενδύσεις.

Χωρίς την ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς αυτές τις κατευθύνσεις αντί για έξοδο από την κρίση η χώρα θα αντιμετωπίζει συνεχώς περισσότερα αδιέξοδα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΗΓΑΝ ΧΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑΝΑ ΓΙΝΗ ΑΡΧΗΓΟΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΖΑΠΙΤΗΣ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.